6.6 C
New York
piatok, 29 marca, 2024

Buy now

Drevostavby na počkanie

Hodnotenie kvalitnej stavby je v zahraničí podmienené použitím stavebného materiálu v celom jeho životnom cykle. Významné je pritom množstvo energie, ktoré vstupuje do procesu výroby, dopravy, výstavby, ale aj na údržbu, demoláciu a recykláciu. Drevodomy z tohto hľadiska aj z hľadiska ochrany životného prostredia nemajú žiadnu konkurenciu.

Za posledné roky nezanedbateľne vzrástol počet firiem, ktoré ponúkajú montovaný typ výstavby. Drevostavba si získava čoraz viac priaznivcov. Hoci potenciálni investori ešte nedávno považovali montované drevené stavby za nespoľahlivé a málo informácií ich stavalo do polohy nekvalitných krátkodobých stavieb, súčasný trend vyzbrojený skúsenosťami, stavebno-technologickými znalosťami a celosvetovou ekologickou situáciou ohlasuje ich veľký návrat. Vývoj v stavebníctve posunul domy z dreva do výhodnejšej polohy, ktorá sa úspešne testuje dlhé desaťročia hlavne v zahraničí v náročných klimatických podmienkach. Overila sa nielen ich stabilita, flexibilita a technické parametre, ale aj úspora energie. Filozofiou tohto stavebného systému je nielen rýchlosť výstavby a ekológia.

Prečo?
Aby sme sa vyhli nedorozumeniu. Reč nebude o zrubových stavbách, k drevu budeme šetrnejší. Montované drevostavby sú rámové skeletové konštrukcie sendvičovej skladby. Sú veľmi výhodné z hľadiska rýchlej montáže a nenáročného zariadenia staveniska. Medzi charakteristické vlastnosti dreva patrí vysoká pevnosť pri minimálnej hmotnosti, pružnosť, ľahké spájanie a spracovávanie, odolnosť proti kyselinám a zaručuje stabilitu rozmerov pri poklese teploty.

Významným faktom je dosiahnutie výbornej vnútornej klímy. Samotné drevo totiž vyrovnáva vlhkosť, „dýcha“, je difúznym materiálom. Bez obáv, zároveň je aj dobrým izolantom. Konštrukčné detaily, ktoré sa pri stavbe využívajú, sú veľmi dobrým predpokladom dôsledne zaizolovanej stavby bez tepelných mostov.

Montované drevodomy dokážu ušetriť na vykurovaní 40 až 50 % energie. Vnútorný priestor sa rýchlo vykúri. Keďže má tento typ stavby nízku hmotnosť, predpokladom je horšia akumulácia tepla, a teda aj jeho zotrvačnosť. Tým, že teplo neuniká do ťažkých konštrukcií, ale do priestoru, je z negatíva skôr pozitívum. Ak by ste však tento fakt neprijali, do ľahkej drevostavby sa môže vložiť murovaný alebo betónový prvok do steny či podlahy. Pozitívne sú aj testy v rôznom ročnom období – v lete sa vnútorné priestory neprehrievajú, v zime sa rýchlo vykúria a udržujú teplo.

Nespornou výhodou dreveného materiálu je regionálny výskyt a nezávislosť od svetového obchodu, nehovoriac o cenovej dostupnosti. Ešte stále sa však odborníci dohadujú o zachovaní rovnováhy medzi výsadbou a spotrebou dreva. Hoci drevo je obnoviteľným zdrojom, ohrozeniu jeho množstva sa musí predísť. Dôležité je teda zvýšiť prírastok dreva, výsadbu lesných porastov, ale zároveň udržať lesné hospodárstvo v rovnováhe.

Napriek tomu, že drevostavba dosahuje životnosť troch generácií, v modernom poňatí filozofie bývania sa počíta po uplynutí určitého času s demontážou. Len si uvedomte, ako sa kultúra a architektúra bývania mení z generácie na generáciu. Noví majitelia teda môžu rozobrať dom až po základovú dosku s vyústením inžinierskych sietí a postavia si nový s inou architektúrou, s novými požiadavkami na dispozíciu.

Zabudnite na predsudky!
Žiadna ohrozená stabilita stavby, obmedzená životnosť, nedostatočná požiarna odolnosť. Montované stavby dosahujú vysokú pevnosť a majú aj veľmi dobrú odolnosť proti zemetraseniu. Drevo obstojí v tých najextrémnejších podmienkach. Aj pre drevostavbu platia rovnaké normy, ktoré vyžadujú splnenie požiadaviek na pevnosť, stabilitu a životnosť.

Ako je to s požiarnou ochranou? Drevené domy sa musia testovať špeciálnymi skúškami, aby spĺňali požiadavky na stabilitu pri prípadnom vzniku požiaru, čo je približne 30 minút, na celistvosť a medzné teploty na neohrievanom povrchu. Zárukou je certifikát. Stále myslíte na obrovskú vatru, ktorá môže vzniknúť? Verte, že moderná technológia zaisťuje vysokú odolnosť proti ohňu. Nosná konštrukcia pri možnej nehode na povrchu zuhoľnatie a bráni ďalšiemu horeniu. Myslíte na ohrozenie škodcami? Drevo sa ošetruje dvoma spôsobmi – konštrukčne a ochrannými nátermi. Podmienka je, aby ste si dom dali postaviť odborníkmi, ktorí majú znalosti o adekvátnej ochrane dreva. Uprednostňuje sa prvý spôsob, ktorý nevyužíva žiadne chemikálie. Ak vám budú núkať chemické ošetrenie, požadujte radšej ekologické ochranné prostriedky, ktoré sú pre vaše zdravie istejšie. Ponúka ich hlavne rakúsky a nemecký trh.

Možnosti výberu
Moderné technológie a riešenie detailov veľmi napredujú. Odborníci navrhujú rôzne tvarovanie a kombinácie skladby obvodových stien a stropných konštrukcií. Dôraz sa kladie na ekologickú neškodnosť konštrukcií. Poslednou novinkou na našom trhu je kombinácia skladby s tehlou Vital. Používa sa z vnútornej strany obvodového plášťa a slúži na zlepšenie technických parametrov montovanej drevostavby. Zvýšia sa zvukovoizolačné a akumulačné vlastnosti, zlepší sa kvalita vzduchu aj odolnosť konštrukcie. Stojíte pred voľbou? Vybrať si môžete systém panelovej výstavby alebo montáže konštrukcie priamo na mieste. V dizajne architektúra nepozná žiadne obmedzenia. Panelová výstavba uprednostňuje montáž jednotlivých stien v špeciálnej dielni, kde sa drevený rám konštrukcie uzatvára spolu s tepelnou izoláciou, parozábranou, OSB doskami a sadrokartónom do jedného celku. Montáž je veľmi rýchla a základnú stavbu firma postaví za jeden až dva dni. Pri výstavbe na kľúč sa nasťahujete za tri až štyri mesiace. Výhoda je, že realizácia nie je ohrozená ani v nepriaznivom počasí. Zvyčajne sa montuje na fasádu domu ešte zatepľovací systém v požadovanej hrúbke. Nájdu sa aj firmy ponúkajúce pri nenáročnom riešení strechy aj jej panelový systém montáže.

Druhý typ výstavby je odlišný montážou dreveného skeletu priamo na mieste. Skladba obvodovej steny je podobná, pričom využíva rovnaké materiály. Čas výstavby je v porovnaní s panelovým typom približne o dva týždne dlhší, ale výhodou je prístupnosť na pozemok. Pri panelovej výstavbe to totiž niekedy nie je možné, pretože sa montuje pomocou žeriava. Keďže sa drevený skelet montuje priamo na stavbe, drevo musí byť správne vysušené. Niektorí odborníci volia špeciálne impregnovanie, iní ho vylučujú. Montáž bez impregnácie nemá zmysel, pretože sa nezabráni prenikaniu vlhkosti do konštrukcie. Celý dom sa následne oplášti OSB doskou, rámy sa vyplnia tepelnou izoláciou a zároveň sa stavba uzavrie ďalšími materiálmi. Zvážte však čas výstavby, pri ktorej je stavba otvorená niekoľko dní. Každý typ stavby si však vyžaduje špecifické postupy a technologickú disciplínu.

Posledné rady
Spravidla sú firmy pôsobiace dlhodobo v zahraničí o niečo drahšie ako slovenské. Kvalitná práca, konštrukčný systém a materiály každej z nich musia byť overené certifikátom. Financovanie môžete ovplyvniť aj zmluvou na jednu alebo všetky etapy výstavby a vybrať si tak dodávateľský alebo svojpomocný spôsob stavania. Pri vyberaní firmy a ceny sa zaujímajte o skladbu obvodového plášťa a spôsob realizácie. Overte aj hrúbku konštrukcie a izolácií. Najlepšie vám poradí architekt alebo projektant, ktorý vám navrhuje stavbu. Stretnete sa aj s tým, že ak si vyberiete pred vypracovaním projektovej dokumentácie firmu, ňou poverený architekt ju vypracuje zadarmo. Realita však nie je taká ideálna, zvyčajne je to otázka šikovnej manipulácie celkovej ceny za výstavbu na kľúč. V rámci tohto variantu si môžete doniesť svoju štúdiu od architekta, ktorú následne firma spracuje do projektovej dokumentácie.

Cenové ponuky si porovnajte podrobne. Nech vás napríklad neuspokojí položka „plastové okno“, informujte sa o jeho konkrétnych parametroch. Žiadajte si presný rozpis jednotlivých prvkov a materiálov. Ak firma požaduje vyhotovenie spodnej stavby, teda základovej dosky, prípadne suterénu s vyvedením jednotlivých prípojok inžinierskych sietí, dajte si záležať na správnej realizácii. Nekvalitná výstavba môže ovplyvniť vrchnú stavbu.

Autor:Katarina Kubičková-Pestúnová
Publikované v Peknom bývaní 2006

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles