8.4 C
New York
štvrtok, 28 marca, 2024

Buy now

Radíme: Ako neprerobiť pri stavbe domu

Ak chcete postaviť dobrý rodinný dom, základom je dobrý projekt. Takisto nemôžete šetriť na kvalitnom materiáli a musíte si dobre vybrať solídnu stavebnú firmu, ktorej výsledky budete priebežne kontrolovať. Tieto základné činitele najvýraznejšie ovplyvňujú to, či bude hotový dom kvalitný a bude sa vám v ňom dobre bývať.

Aj pre nižšiu kúpnu silu majú slovenskí stavebníci tendenciu na stavbe ušetriť, kde sa len dá. „Tieto ambície sú na Slovensku pozostatkom bývalého režimu, kedy si mnohí mysleli, že vedia všetko, aj keď skutočnosť bola neraz opakom. Rovnako nemusí byť pravda, že firma, ktorá ponúkne nižšiu sumu za dodávku stavby, urobí aj rovnako kvalitnú službu,“ hovorí Adam Kubiš, riaditeľ stavebnej spoločnosti Dach – Ing.

„Chybou je uprednostniť zastarané materiály, neekonomické technológie či narýchlo pozbierané partie „majstrov – odborníkov“. Takto sa síce dosiahne okamžitá úspora, následky sa prejavia po čase a z dlhodobého pohľadu môžu aj niekoľkonásobne predražiť stavbu. Nevraviac o stresoch a pocitoch zúfalstva pri hľadaní firmy, ktorá by napravila škody,“ myslí si Peter Falát, riaditeľ spoločnosti NES, ktorá sa zaoberá výstavbou nízkoenergetických domov.

Dôležitý je projekt
„Najviac sa dá ušetriť na začiatku,“ radí Falát. „Najdôležitejší je výber racionálneho architektonického projektu šitého na potreby konkrétnej rodiny. Chybou je aj výstavba predimenzovaných domov pre viaceré generácie, ako to donedávna bolo najmä na vidieku. Tieto riešenia sú „časovanou bombou“ najmä z hľadiska energetickej náročnosti.“

Zároveň spresňuje: „Výstavba rodinného domu je časovo, odborne aj nákladovo zložitou záležitosťou. Len náklady na kvalitné, moderné materiály tvoria viac ako 60¤% celkovej ceny budúceho domu, čo môže predstavovať v niektorých prípadoch aj niekoľkomiliónovú investíciu. Riešenie takéhoto projektu takpovediac na vlastnú päsť je podľa mňa hazardom.“

S úsilím znížiť náklady na výstavbu domu súvisí aj trend svojpomocnej stavby domov, ktorý má na Slovensku tradíciu. V minulosti pri používaní jednoduchých materiálov a technológií z miestnych zdrojov, využití skúsených majstrov a bezplatnej pracovnej sily širokej rodiny mala svojpomocná výstavba svoje opodstatnenie. V súčasnosti sú postupy výstavby a náročnosť na presnosť a kvalitu vyhotovenia a správnej inštalácie také vysoké, že vo väčšine prípadov ich laik nezvládne.

Stavebný dozor
Šetriť by ste pri výstavbe domu nemali ani obchádzaním zákonnej povinnosti stavebného dozoru. Ten neraz plní iba formálnu funkciu. „Stavebný dozor môže pôsobiť ako „bič“ na neserióznych realizátorov, čo ušetrí výraznejšie prostriedky stavebníkovi, než to, čo by dozor dostal sám vyplatené,“ domnieva sa Peter Falát. „Dozor pri stavbe domu je dôležitý najmä vtedy, ak nie je vypracovaný vykonávací či iný projekt, ktorý by riešil zhotovenie detailov výstavby. Rovnako v prípade, že sa stavebník rozhodne, aby mu dom zrealizovala partia robotníkov namiesto stavebnej firmy,“ hovorí Adam Kubiš.

Zmluva môže ušetriť
Tradičné myslenie však pri dnešných stavebných postupoch a hmotách môže skôr uškodiť. Podľa riaditeľa Nízkoenergetické stavby, s.r.o., tento trend ustupuje a dnes približne 60 % novostavieb rodinných domov realizujú stavebné firmy. „Tento trend je výrazný najmä na západe Slovenska v najbohatších regiónoch Bratislavského a Trnavského kraja. Nárast výstavby prostredníctvom firiem bude postupne narastať aj na východe republiky,“ hovorí Falát.

Adam Kubiš zo stavebnej spoločnosti Dach – Ing má podobné skúsenosti. „Hrubú stavbu si často nechajú stavebníci postaviť firmou, lebo majú pocit, že je to náročná vec. Sami sa potom pustia do rovnako odborne náročných postupov pri zavádzaní inštalácií, dokončovacích prácach, izoláciách. To je tiež chybné konanie.“ Do sféry šetrenia možno zahrnúť už jeden z prvých krokov stavebníka – koncipovanie zmluvy so stavebnou formou. V nej treba trvať na garantovaní pevnej ceny, samozrejmosťou by mal byť aj pevný termín odovzdania hrubej stavby a zmluvné sankcie v prípade nedodržania tohto termínu. Jedným z nástrojov sankcií môže byť aj finančná penalizácia.

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles