6.8 C
New York
štvrtok, 25 apríla, 2024

Buy now

Orient House IV

Long Island v štáte New York má svoj prvý pasívny dom. Moderná stavba v mestečku Orient vznikla rekonštrukciou a rozšírením domu zo 70. rokov. O jej premenu sa postarali architekti z manhattanského štúdia Ryall Porter Sheridan Architects, ktorí si stanovili neľahký cieľ. Namiesto rozšíreného certifikátu LEED si zvolili nemecký Passivhaus, ktorý má oveľa prísnejšie podmienky. Domy s certifikáciou LEED majú spotrebu energie len o 25% menšiu než bežný americký dom. Orient House IV  so spotrebou zníženou o neuveriteľných 90% sa stal jedným z mála pasívnych stavieb v Spojených štátoch.

Dostupné domy v pasívnom štandarde.

Orient House IV

Ako šetriť so solárnym systémom na Slovensku?

Jednoduchý tvar domu na prvý pohľad nedá poznať, čo všetko v sebe schováva. Fasáda domu z tmavého dreva je pre danú oblasť tradičná. Použité drevo je však recyklované a pod ním sa ukrýva dvojitá vrstva izolácie zabraňujúca vzniku tepelných mostov. Okná s trojsklom boli privezené z Nemecka. Správna orientácia domu a rozmiestnenie okien zabezpečuje tepelné zisky v zime a ich minimalizáciu v lete. Pre vytvorenie príjemnej klímy bol do interiéru umiestnený systém komfortného vetrania, ktorý je pripojený na vykurovaciu jednotku a zároveň reguluje vlhkosť a teplotu vzuchu privádzaného do alebo odvádzaného z interiéru. Znížiť účty za energiu pomáhajú aj solárne panely.

Orient House IV

Zdroj

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles