9.4 C
New York
štvrtok, 28 marca, 2024

Buy now

Vila Blåbär uprostred borovicového lesa

Blåbär znamená po švédsky čučoriedka. Tento škandinávsky dom je skutočne obklopený divorastúcimi vresmi, čučoriedkami, a borovicovým lesom.  Názov odkazuje aj na vonkajšiu čiernu fasádu. Tá je v kontraste s bielym, veľmi čistým interiérom s farebnými akcentami v podobe jednotlivých kusov nábytku a doplnkov. Vila je výsledkom dlhých stretnutí architektov pS Arkitektur s investormi. Podmienkou bolo umiestniť všetky obytné izby na prízemie, čo vo svahovitom teréne nie je jednoduché. Výsledkom je úzke pozdĺžne tvarovanie popri vrstevnici.  Z jednej strany sa dom akoby vznáša na betónových pätkách.

Montovaný dom Blabar

Priestory sú radené za sebou od vchodu s hygienickým zázemím, cez kuchyňu prepojenú s obývacou miestnosťou a jedálňou a v zadnej časti sú izby prístupné pozdĺžnou chodbou, ktorá ústi do hlavnej spálne. Tá dostala najkrajší výhľad cez nárožné okno. Pre maximálne využitie pasívnych solárnych ziskov sú najväčšie presklené plochy orientované na juh a tie severné zredukované na minimum. Na vykurovanie využíva dom geotermálnu energiu a vetranie zabezpečuje rekuperácia.

Montovaný dom Blabar
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles