6.6 C
New York
piatok, 29 marca, 2024

Buy now

Orientácia domu na svetové strany

Už pri vyberaní pozemku je dôležitý vzťah k svetovým stranám. Slnečné svetlo ovplyvňuje nielen náladu, ale aj výkonnosť človeka počas dňa. Jednotlivé miestnosti treba orientovať podľa vášho životného štýlu, platia však všeobecné zásady, ktoré sú overené rokmi.

Miestnosť, kde trávite najviac času by mala byť orientovaná na juh, prípadne juhozápad. Platí to hlavne pre obývačku, kde sa zdržiava celá rodina počas dňa. Je veľmi príjemné, ak máte v obývacej časti okno na dve strany kvôli pocitu väčšej otvorenosti a lepšiemu prevetraniu. Pri južných oknách nezabudnite na zatienenie, či už dostatočným presahom strechy, alebo ideálne vonkajšími roletami.

AirHouse ČR

Dôležité miesto v dome by malo patriť deťom. Deti väčšinou trávia v izbách viac času, ako vy v spálni. Je to miesto na ich každodennú hru, písanie úloh a relax. Preto je dobré uprednostniť ich a venovať kus domu na južnej, príp. juhozápadnej, juhovýchodnej strane detským izbám.

Naopak v spálni sa väčšinou nezdržiavate počas dňa a slúži predovšetkým na spánok . Tu zohráva dôležitú úlohu váš životný štýl. Keď sa radi budíte ráno s vychádzajúcim slnkom, alebo potrebujete malé povzbudenie, aby ste z postele vôbec vstali v podobe slnečných lúčov, určite si doprajte okná na východnú stranu. Poďakuje sa vám aj váš vnútorný biorytmus, ktorý je závislý na striedaní dňa a noci. Sú však aj ľudia, ktorí preferujú slnko večer, alebo májú radi vyhriatu spálňu, v tom prípade je vhodný západ. Ak chcete byť rušení svetlom čo najmenej, tá správna strana pre vás je sever.

Keďže na severe sa miestnosti prehrievajú najmenej a zároveň má najväčšie tepelné straty, najideálnejšie je umiestniť tu pomocné miestnosti ako špajzu, technickú miestnosť, toaletu, chodby.

Sever, severovýchod alebo východ je ideálny pre kuchyňu. V kuchyni sa produkuje množstvo tepla pri varení a pečení, čiže sa snažte vyhnúť juhu a západu.

Pre umiestňovaní okien sa netreba držať iba svetových strán, ale aj výhľadov. Ak máte nádherný výhľad na svetovú stranu, ktorá zrovna nevyhovuje ideálnej orientácii pre konkrétnu miestnosť, neváhajte ho otvoriť, hoci aj menším oknom, zato na dobre viditeľnom mieste. V prípade, že si sami neviete poradiť, obráťte sa na skúseného architekta.

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles