9.4 C
New York
štvrtok, 28 marca, 2024

Buy now

Bývanie vo veži

V meste Portland v Oregone architekt Ben Waechter rozlúskol poriadny oriešok. Na mieste, ktoré bolo roky označované ako nezastavateľné navrhol skvelý dom s trošku netradičným usporiadaním priestorov. Dom sa nachádza na strmom, ťažko dostupnom svahu. Preto je koncipovaný ako veža a priestory sú radené nad seba. Celkovo má štyri podlažia. Zastavaná plocha je čo najmenšia, okolo 50 štvorcových metrov, čím minimalizovali náklady na zakladanie a zásah do svahu. Tri podlažia pozostávajú z jednej otvorenej miestnosti, aby pôsobili vzdušne a priestranne.

Moderný dom veža

Spálňa sa nachádza na prízemí spolu s kúpeľňou a šatníkom. Má priamy prístup na terén. Na prvom poschodí sú dve detské izby. Nástup do domu je lávkou na tretie podlažie, kde sa nachádza srdce domu jedáleň s kuchyňou a veľká severovýchodná terasa. Posledné podlažie je venované obývacej izbe, taktiež s terasou, z ktorej máte celé mesto ako na dlani. Farebná paleta interiéru pozostáva iba z bieleho dubu a bielych omietok. Všetky otvory sú lemované dreveným rámom. Z exteriéru je obklad antracitovým vlnitým plechom s vertikálnymi pásmi, čo podporuje celkovú výšku. Rohy domu sú zaoblené, preto ho obklad plynulo obaluje a nie je potreba riešiť nárožné spoje.

Moderný dom veža

Zdroj: Ben Waechter

Foto: Lara Swimmer

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles