7.2 C
New York
piatok, 19 apríla, 2024

Buy now

Drevený obklad fasády

Veľa inšpirujúcich domov na našom blogu má na fasáde použitý drevený obklad, preto sme sa rozhodli venovať mu článok. Drevený obklad fasády je vhodný ako na drevostavby, tak na murované domy. Upevňuje sa na fasádu pomocou dreveného roštu, čím vzniká prevetrávaná medzera a efektne sa tak dokáže odviezť prípadná vlhkosť z obvodovej steny.

Montovaný dom Drevený obklad Mjolk Architekti

Najčastejšia otázka pri tomto type exteriérového obkladu je, ako bude vyzerať za 5 – 10 rokov? Drevo je prírodný materiál a mení sa vplyvom poveternostných podmienok, hlavne jeho farba je časom menej výrazná, šedne a bledne. Je to prirodzená vlastnosť dreva, pretože je to živý materiál. Niekedy je dokonca z designového hľadiska zámerne vyhľadávaná jeho patina. Ak chcete, aby si obklad zachoval rovnaký vzhľad, ako na začiatku, je nutné použiť náter, ktorý treba opakovať v pravidelných intervaloch po 3-6 rokoch, čo závisí od kvality náteru a dreva. Výhoda je, že ak vás farba omrzí, môžete ju obmieňať. Tu sa najčastejšie používa smrekové drevo, ktoré je cenovo dostupné. Treba samozrejme pripočítať cenu za náter.

Montovaný dom Drevený obklad Wolveridge Architects

Druhá skupina sú drevené obklady, ktoré sa radia do kategórie bezúdržbové. Drevo, ktoré nepotrebuje toľko starostlivosti rástlo v špeciálnych podmienkach. Medzi najobľúbenejšie bezúdržbové dreviny patrí sibírsky modrín, ktorý má husté letokruhy. Exotické dreviny ako napr. meranti, červený céder, jatoba vydržia celé desaťročia. Nehľadajme však iba v dažďových pralesoch. Aj s drevom z našich zemepisných šírok sa dajú robiť zázraky. Po úprave vysokými teplotami bez prístupu kyslíka dostaneme aj z európskeho dreva tzv. termowood s výbornou odolnosťou.  Vyššiu cenu treba brať ako investíciu, pretože ušetríte v budúcnosti, a to nielen peniaze, ale aj čas.

Montovaný dom Drevený obklad Serge Schoemaker Architects

Životnosť sa dá zvýšiť aj opracovaním dreva. Väčšiu životnosť má obklad so štiepaného šindľa, pretože nie sú porušené prirodzené vlákna. Taktiež nehobľované dosky obľúbené v severských krajinách majú menej narušenú štruktúru ako hladké, preto starnú o niečo pomaľšie.

Montovaný dom Drevený obklad Tuomas Siitonen

Pre dosiahnutie želaného efektu je dôležitá nielen farba dreva, ale aj jeho uloženie. Vertikálny smer robí dom kratším a naopak podporuje výšku. Konštrukčné vyhotovenie je jednoduchšie, pretože netreba riešiť odvod vody. Tá prirodzene steká v smere vlákna, čím zároveň šetrí životnosť.

Montovaný dom Drevený obklad haus fontanella bernardo bader

Ak preferujete horizontálny obklad, nezúfajte. Treba len vytvoriť mierne skosenie, aby mohla voda okvapkávať Pi systéme pero – drážka treba pero smerovať vždy hore. Naopak bude dom pôsobiť nižší a dlhší.

Mnoho inšpirácií skvelých domov, ako s dreveným obkladom narábajú architekti v rôznych krajinách po celom svete nájdete na našom blogu.

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles