8.3 C
New York
piatok, 29 marca, 2024

Buy now

Dom Duna

Pasívny montovaný dom s výhľadom na Severné more stojí medzi dunami na pobreží holandského ostrova Terschelling. Exteriér domu vyvoláva dojem, že ho tvarovala okolitá príroda – slnko, voda, vietor. V skutočnosti dom formovali architekti, ktorí sa snažili splniť všetky priania budúcich obyvateľov domu.

Dom Duna

 

 

Jedným zo želaní bol dizajn priateľský ku životnému prostrediu s najnižšou možnou ekologickou stopou. Dom má preto solárne panely a krb na biomasu. Dôležité bolo aj prispôsobiť orientáciu domu tak, aby sa zabránilo nežiadúcim tepelým ziskom či strátam. Dĺžka výstavby sa výrazne znížila vďaka použitiu prefabrikovaných drevených panelov.

Interiér má loftový charakter. Priestor je rozčlenený na rôzne úrovne, ktoré majú obyvateľom pripomínať prechádzku po skutočných dunách, kde každých pár krokov ponúka inú perspektívu.

Architekt sa o dome vyjadruje ako o “drevenom diamante”, keďže jeho asymetrický tvar umožňuje obdivovať z každej strany unikátny výjav. Napriek netypickému vzhľadu dom Duna zapadá do svojho okolia, keďže farebná škála použitá v exteriéri sa zhoduje s farbami v jeho bezprostrednom okolí.

Dom Duna

Zdroj

Previous articleAir House
Next article37 metrov dlhý dom
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles