10.5 C
New York
streda, 24 apríla, 2024

Buy now

Plážový dom 36SML

Necelý kilometer od pláže v Amagansett, štvrti mesta East Hampton, stojí moderný rodinný dom. Nejde však o typickú stavbu s predzáhradkou a bazénom za domom. Architekti sa totiž rozhodli 40 árový pozemok využiť efektívnejšie, a tak navrhli dom pozostávajúci z troch krídel. Tie pozemok rozdelili na tri časti a vytvorili tri samostatné priestranstvá s rozdielnym zameraním. Rekreačná záhrada s bazénom je venovaná pasívnemu oddychu, kvetinová záhrada zase aktívnemu oddychu. Posledná je slúži ako parkovisko.

36SML

Dom 36SML je zároveň horizontálne aj vertikálne rozdelený podľa jeho využitia. Len dve krídla domu majú suterén. V tejto časti sa nachádza priestor pre návštevy, ktorý pripomína študentské ubytovanie. Na ním na prízemí je kuchyňa, jedáleň a obývacia miestnosť. V treťom krídle, ktoré je oddelené priechodom pre autá, je garáž.

V procese efektívneho využitia priestoru sa myslelo aj na príjazdovú cestu, ktorá sa mala spätne napojiť na mestskú komunikáciu. Tak autá vchádzajú na pozemok popri kvetinovej záhrade, cez priechod v dome na parkovisko, z ktorého vedie cesta výjazdová cesta na opačnom konci kvetinovej záhrady.

Poschodie sa deli na hosťovské, detské a rodičovské krídlo. Mieste, kde sa tri krádla stretávajú, je malý amfiteáter. Z neho sa dá po schodoch dostať na druhé poschodie so slnečnou terasou s výhľadom na oceán.

Fasádu tohto moderného domu tvoria betónové panely. Keďže každé z troch krídiel v prvom poschodí presahuje prízemie, bolo potrebné použiť oceľové výstuže. Tie jednak odolávajú gravitácii a tiež intenzívnym bočným vetrom častým pri pobreží. Betónová fasáda má v sebe množsto okien, ktoré presvetľujú a ohrievajú interiér. Na oknách sú namontované posuvné hliníkové slnečné clony.

36SML

Zdroj 1 2

 

Previous articleDom v Asamayama
Next articleDom na útese
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles