7.9 C
New York
piatok, 19 apríla, 2024

Buy now

Dom Dornbirn

Architekti z rakúskeho architektonického štúdia k_m architektur so sídlom v Bregenz, hlavnom meste spolkovej republiky Vorarlbersko, navrhli moderný rodinný dom v meste Dornbirn. Pozemok sa nachádza na lúke s výhľadom na Bodamské jazero, Rýnske údolie, Vorarlberské Alpy a Švajčiarsko. Dom však nemá len krásny výhľad a okolie, ale aj trvalo udržateľné prvky.

Dom Dornbirn

Pri budovaní základov do svahu boli využité konštrukčné prvky z betónu. Zvyšok domu je postavený z dreva pochádzajúceho z lokálneho zdroja. Biele borovicové obloženie prvého poschodia nebolo chemicky ošetrené, aby prirodzene zvetralo a splynulo s farbou dreva v okolí. Ďalšími stavebnými materiálmi sú sklo a meď použitá ako obklad fasády na najvyššom poschodí.

Použité materiály rozdeľujú dom do troch úrovní. V prízemí domu z betónu sa nachádza garáž a vchod do domu krytý prevísajúcou časťou druhého poschodia. Spálne a kúpeľne sú umiestnené na prvom poschodí. Ústredným bodom tejto časti domu je klavír pri vstupe na menšiu terasu. Na najvyššom poschodí sa zo spojenej kuchyne, jedálne a obývacej izby prechádza na väčšiu terasu.

Prečnievajúce časti domu zabraňujú prehrievaniu interiéru, no v zimných mesiacoch je slnko jedným zo zdrojov energie pre vykurovanie domu. Ďalšími udržateľnými prvkami sú solárne panely, geotermálne čerpadlo, krb v obývacej izbe a použité prírodné materiály bez potreby ďalšej údržby.

Dom Dornbirn

Zdroj

Previous articleFly Out House
Next articleDva domy v páre
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles