12.5 C
New York
štvrtok, 25 apríla, 2024

Buy now

Southern Outlet House

Moderný dom v mestečku Launceston v Tasmánii ozvláštňuje scenériu frekventovanej cesty. Jeho zaujímavá fasáda však nie je jediným, čo stojí za zmienku. Southern Outlet House je bioklimatický dom na solárny pohon. Bioklimatická architektúra je spojená s prírodou a snaží sa o súdržnosť medzi dizajnom a prírodnými podmienkami pre dosiahnutie tepelnej pohody v dome. Autorom návrhu je architekt Philip M. Dingemanse, ktorý je zároveň jeho majiteľom, čo značne zjednodušilo realizáciu projektu.

Southern Outlet House

Poloha pozemku pri diaľnici nie je ideálna. Architekt ju označil za ideálnu – krásu domu môže obdivovať aj široká verejnosť. Dekoratívny vzor na fasáde je námorná kamufláž zo začiatku 20. storočia. Jej účelom nie je maskovať budovu, ale skôr opticky pozmeniť jej veľkosť a ponúknuť iný rozmer plochej fasáde. Drevená konštrukcia domu je izolovaná vrstvou minerálnej vlny a fenolovou izolačnou doskou. Budova je orientovaná na severo-východ. Na južnej strane fasády sú len minimálne otvory a všetky okná sú dvojité.

Interiér je obložený certifikovanými drevenými preglejkami. Napriek malej obytnej ploche – 144 metrov štvorcových – v dome dosť miesta vďaka rôznym úrovniam maximalizujúcim priesor. Kvôli svahovitému terénu pozemku, do ktorého bol dom posadený, je vchod umiestnený na poschodí. Tu sa odohráva aj väčšina života v dome. Je tu kuchyňa s jedálňou a špajzou, odelená obývacia miestnosť, pracovňa, spálňa, kúpeľňa, práčovňa a krytá terasa. V oddelenej časti za terasou je garáž. Na prízemí sa nachádzajú dve izby, kúpeľňa a sklad.

Architekt si svoj dom predstavoval ako príjemné miesto pre rodinný život a energeticky efektívnu budovu. Jeho predstava sa naplnila. Souther Outlet House je správne orientovaný, chránený pred tepelnými prestupmi alebo strátami, využíva solárnu energiu a navyše je aj nevšedným estetickým prvkom v panenskej prírode ostrovného štátu Tasmánia.

Southern Outlet House

Zdroj

Previous articleMaison Terrebonne
Next articleBig Box
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles