7.2 C
New York
piatok, 19 apríla, 2024

Buy now

Split House

Moderný dom v dedinke Fairlight na juhu Anglicka patrí bývalým politikom. Niekdajšia členka parlamentu za Konzervatívnu stranu a bývalý šéf Rady Východného Sussexu požiadali architektov z londýnskeho štúdia Alma-nac o návrh trvalo udržateľného rodinného domu. Split House nahradil bungalov z 50. rokov a starú stodolu. Nová stavba má čo najviac vyťažiť z krásneho okolia – more, lúka s divokými kvetmi a Mys Dungeness. No zároveň má byť aj prispôsobený budúcim potrebám starnúceho páru.

Zdrojom inšpirácie pre názov Split House je dizajn domu. Horné poschodie bolo posunuté a vytvára previs and prízemím — dve podlažia boli rozdelené (split — rozdeliť). V previse je umiestnená knižnica, z ktorej je výhľad na malebné okolie a prichádzajúcich návštevníkov.

Odvetraná fasáda na hornom poschodí domu je z bridlice. Takýto typ fasády je vhodný pre domy postavené v oblastiach s náročnými poveternostnými podmienkami. Okenné rámy sú vyrobené z materiálu Accoya, ktorý vzniká acetyláciou borovicového dreva. Je to drevený materiál odolný voči deformácii a rozpadu. Vnútorné podlahy sú z dreva Iroko.

V prízemí domu sa nachádza kuchyňa, jedáleň, salónik, hosťovská izba a bazén. Na poschodí sú spálne, obývacia izba a knižnica. V dome sa náchádza množstvo priestorov zariadených pre aktívne trávanie času na dôchodku — výtvarná miestnosť, skleník, ružová záhrada či vínna pivnica. Dôležítým pre starnúci pár je však výťah a samostatná hosťovská izba s vlastnou kúpeľňu, ktorá v budúcnosti bude hostiť ich opatrovateľa alebo opatrovateľku.

Split-House-by-Alma-nac_dezeen_784_4

 

Zdroj

Previous articleApartmánový dom
Next articleThe Far Sight House
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles