6.6 C
New York
piatok, 26 apríla, 2024

Buy now

Čo je to rekuperácia

Pre dosiahnutie zdravého vnútorného prostredia je jedna z najpodstatnejších vecí prívod čerstvého vzduchu. Konštrukcie moderných domov sú však vzduchovo nepriepustné, čo nie je chyba, pretože nám neuniká z domu teplo (alebo chlad) a tým aj peniaze za energie. Domy tak dosahujú výraznú energetickú úsporu. Vzduchová nepriepustnosť domu však zabraňuje prirodzenej výmene vzduchu v interiéri a preto je potrebné správne vetranie. Klasický spôsob otváraním okien a dverí nie je ten najefektívnejší spôsob vetrania, pretože nevieme či sme vyvetrali dostatočné množstvo vzduchu a zároveň vypúšťame teplý vzduch von a studený dnu. Ani difúzne otvorená konštrukcia neznamená, že dom dýcha a dokáže odvetrať vzniknuté vlhko a CO2, čiže aj tu je potrebné správne vetranie. Preto je vhodné mať v dome moderné technologické riešenie na vetranie. V prípade kvalitného nízkoenergetického domu je vhodné si vybrať vetracie zariadenie s rekuperáciou.

Čo to vlastne je rekuperácia? Rekuperácia je spôsob vetrania, pri ktorom sa minimalizuje únik tepla. Zjednodušene povedané, teplo opotrebovaného vzduchu “nevyletí von oknom”, ale ohreje privádzaný čerstvý vzduch. Toto sa deje vo výmenníku, kde sú obe vedenia od seba oddelené. Prietok vzduchu je ale vedený tenkými susediacimi kanálikmi a ich vodivé steny ohrievajú od teplého vzduchu privádzaný studený vzduch. Minimalizujú sa tak tepelné straty a nedochádza k prudkému ochladeniu vetraného interiéru.

Z hygienického hľadiska je dôležité, aby bolo zariadenie vybavené výkonnými filtrami, ktoré zabraňujú zaneseniu vedenia nečistotami. To zabezpečí vhodný stabilný materiál potrubia s hladkými stenami a umiestnením revíznych otvorov pri dlhších trasách.

Mylná predstava o rekuperácii je, že nebudete môcť otvárať okná, čo by určite neprispelo k pohode bývania, hlavne zo psychologického hľadiska. Takéto vetranie síce zaisťuje prívod čerstvého vzduchu, čiže nebudete mať potrebu vetrať oknami, ale krátke vyvetranie v zimnom období má minimálny vplyv na celkovú spotrebu energie na vykurovanie. V jarnom alebo letnom období môžete rekuperáciu úplne vypnúť (ak ňou nechcete privádzať naopak ochladený vzduch) a užívať si pocit klasického otvoreného domu s čerstvým vzduchom priamo zvonku.

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles