2 C
New York
utorok, 19 marca, 2024

Buy now

Z čoho stavať steny montovaných domov?

OSB doskám a sádrokartónu už pomaly odzvonilo. Kedysi sa stavali montované domy hlavne z týchto materiálov, dnes ich však nahradil oveľa lepší, pevnejší a kvalitnejší materiál – sádrovláknité dosky. Prečo sú sádrovláknité dosky lepšie?

Čo je to sádrovláknitá doska a kde sa dá využiť?

Základnou výhodou sádrovláknitej dosky oproti konštrukcii OSB doska + sádrokartón je jej vyššia pevnosť, lepšia odolnosť voči vode, lepšia odolnosť voči požiaru a lepšie akustické vlastnosti. To sú vlastne základné parametre, ktoré vás musia pri stavbe montovaného drevodomu zaujímať. OSB doska a sádrokartón majú tiež výhodu, sú lacnejšie. Ak si však uvedomíme, že stenu budujete vlastne zložitejšie a dlhšie – cena montáže je potom pri sádrokartóne drahšia.

Pozrite si vtipné videá: Základné výhody sádrovláknitých dosiek voči sádrokartónu.

Ak teda použijete sádrovláknitú dosku, máte dokonale rovný povrch ako pri sádrokartóne, ale nemusíte riešiť kde bude zavesená nejaká kuchynská skrinka, či veľký plazmový televízor. Môžete si byť istý zdravotnou nezávadnosťou a lepšími parametrami celého montovaného domu. Dá sa zjednodušene povedať, že kto využíva sádrovláknité dosky na konštrukcie montovaného domu, spomínanými vlastnosťami sa vyrovná murovaným domom. A vzhľadom na to, že celá stena má pri nižšej hrúbke lepšie tepelnoizolačné parametre, sú tieto motnované stavby lepšie ako murované.

Pozrite si celú konštrukciu montovaného domu od RD Rýmařov, kde všade je použitá sádrovláknitá doska.

Preto aj naše montované domy od RD Rýmařov využívajú sádrovláknité dosky na takmer všetky konštrukcie domu. Opláštené sú nimi obvodové steny a priečky a dosky fermacell využívame aj na podlahovej konštrukcii. Preto sú potom aj výsledné pevnostné, požiarne a akustické parametre rýmařovských domov lepšie, ako konkurenčných domov, nevyužívajúcich sádrovláknité dosky.

kde sa používa sádrovláknitá doska fermacell v Rýmařovských domoch
kde sa používa sádrovláknitá doska fermacell v Rýmařovských domoch

Z čoho sa vyrábajú a sú zdravotne neškodné?

Fermacel sa skladá zo sadry a recykláciou získaných papierových vlákien, ktoré sa po pridaní vody lisujú pod vysokým tlakom. Sadra s vodou obalí papierové vlákna bez potrebny pridať ďalšie spojivá. Takto vytvorené dosky sa následne sušia, impregnujú prostriedkom odpudzujúcim vodu a režú do požadovaných rozmerov. Vďaka tomuto výrobnému procesu sú sadrovláknité dosky Fermacell výnimočne pevné, tvrdé, nehorľavé a vhodné aj do vlhkého prostredia. Výsledný produkt je bez zápachu a neobsahuje žiadne zdraviu škodlivé prvky, čo potvrdil aj rakúsky Inštitút pre stavebnú biológiu a ekológiu a Ústav stavebnej biológie v Rosenheime.

výrobný proces sádrovláknitej dosky fermacell
výrobný proces sádrovláknitej dosky fermacell

Prečo si výrobcovia drevostavieb zvolili fermacell ?

Sadrovláknitá doska Fermacell je na trhu viac než 40 rokov. Prvýkrát bola uvedená na nemecký trh v roku 1971. Počas rokov pribúdali ďalšie produkty a v roku 2009 sa Fermacell stal názvom celej spoločnosti ponúkajúcej stavebné materiály a komponenty. V súčasnosti je Fermacell GmbH súčasťou Xella Group a vďaka vysokému povedomiu o značke sa stal tento názov synonymom pre sadrovláknité dosky vo svete.

Stavebné dosky Fermacell sa využívajú najmä pri suchej výstavbe, a sú vhodné pre:

  • opláštenie nosnej drevenej konštrukcie montovaných stavieb,
  • podlahové systémy,
  • obloženie vnútorných stien a stropov,
  • sú neprekonateľné pri riešení rôznych zložitých situácií na stavbe,
  • kúpeľne vďaka ich odolnosti voči vlhkosti,
  • vnútorné priečky pre ich dobrú zvukovú izoláciu a jednoduchú montáž,
  • a modernizáciu priestorov montovnaých stavieb.

Sadrovláknité dosky v týchto prípadoch často substituovali prácu niekoľkých špeciálnych dosiek, ktorých cena a montáž by výrazne zvýšila náklady na stavbu a predĺžila stavebný čas. Sadrovláknité dosky Fermacell sú súčasťou konštrukcie montovaných drevedomov od RD Rýmařov.

Základné výhody týchto dosiek:

infografika - Výhody sádrovláknitej dosky dosky fermacell
Výhody sádrovláknitej dosky dosky fermacell

Zdroj 1 2 3 4

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles