3.4 C
New York
utorok, 19 marca, 2024

Buy now

Dom pri jazere

Na Záhorí v obci Jakubov stojí moderný Dom pri JazereStavba na pozemku ohradenom z jednej strany vodnou plochou a z druhej kanálom Malina nie je oplotená. Jej majiteľ, architekt, s rodinou totiž ploty neuznávajú. Túto a ďalšie jasné predstavy o ich budúcom domove zapracovali do projektu Domu pri jazere v spolupráci so spoločnostou de Raxa and associated architects. Cieľom bolo nielen navrhnúť a skonštruovať vysnívané bývanie pre rodinu a ich domácich miláčikov, ale aj realizovať overené architektonické riešenia zo zahraničia. Výsledkom je ekologický rodinný dom postavený z lokálnych a recyklovaných materiálov.

Dom pri jazere

Práce na projekte skomplikovala poloha pozemku, ktorý je súčasťou chránenej krajinnej oblasti Záhorie. Projekčným riešením obmedzení bolo umiestnenie obytného priestoru nad úroveň terénu.  To vytvorilo nielen priechod pod domom, ale aj kryté detské ihrisko s lezeckou stenou na jednom z pilierov oceľovo-betónovej konštrukcie.

Dom pri jazere má odvetranú fasádu, ktorá lepšie odvádza vlhkosť z konštrukcie a tlmí tepelné rozdiely v zime a v lete. Na jej konštrukciu boli použité drevené vodovzdorné preglejky pôvodne považované za odpadový materiál pri výrobe prívesných vozíkov. Zateplenie domu bolo inšpirované prírodou. Tak ako niektoré zvieratá majú opornú časť tela vystavenú prostrediu (kôrovce), tak aj v tomto prípade je konštrukcia vonku a zateplenie vnútri.

Presklená fasáda bola prekrytá tienením z dubových lamiel, ktoré obyvateľom domu zabezpečuje súkromie a bráni tiež prehrievaniu interiéru v lete. Tento systém je posuvný a zime sa dá tienenie minimalizovať na 20%. Príjemnú klímu v interiéri zabezpečuje aj zelená strecha. Nie je to len ďalšia záhrada domu, pretože znižuje prašnosť v okolí a ochladzuje dom bez použitia klimatizácie.

Dom pri jazere má dve podlažia. V nenápadnom prízemí sa nachádza kotolňa, technická miestnosť a sklad. Na poschodí je vytvorené plnohodnotné bývanie pre trojčlennú rodinu. Pocit domova dotvárajú prvky, ktoré si sami navrhli a vyrobili majitelia domu – kúpeľňový nábytok, kuchynský ostrovček, interiérové dvere a niektoré svietidlá.

Dom pri jazere

Zdroj: Patrícia Schafferová, Ing.arch.Peter Rakšány

Foto: Marika Majorová, Patrícia Schafferová, Ing.arch.Peter Rakšány

Previous article8 zásad zdravého domu
Next articleDom Y1
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles