3.4 C
New York
utorok, 19 marca, 2024

Buy now

Dom Hemnet – najvyhľadávanejší dom vo Švédsku

Moderný dom Hemnet má okrem zaujímavého vzhľadu aj zaujímavé pozadie vzniku. Webová stránka švédskej spoločnosti Hemnet je najobľúbenejším miestom pre vyhľadávanie nehnuteľností a stavebných pozemkov. 2,5 milióna unikátnych návštevníkov týždenne priviedlo vedenie spoločnosti na zaujímavý nápad – vytvoriť navyhľadávanejší dom. Pri projekte moderného domu pomohli architektom zo štúdia Tham & Videgård dva milióny Švédov. Ich 200 miliónov “klikov” na stránke hemnet.se po vyhodnotení ukázalo, po čom Švédi skutočne túžia.

Dom Hemnet

Centrom pozornosti boli meratľné vlastnosti domu – veľkosť, cena, počet poschodí, izieb a kúpelní. Architekti na základe štatistík vytvorili dva typizované domy, ktoré neskor spojili do jedného. Prvým domom bola tradičná drevná chalupa s červenou fasádou predstavujúca architektonickú históriu Švédska. Na jej stavbu sú použití lokálni remeselníci a zdroje. Druhým domom je biela moderná funkcionalistická “kocka” predstavujúca moderné Švédsko a jeho hodnoty.

Drevené lišty vytvárajúce hru tieňov na fasáde sú natreté tradičným odtieňom Falu červená. Interiér je naopak biely a naprojektovaný presne podľa výsledkov prieskumu. Má 1,5 poschodia, tri izby, terasu a veľkú otvorenú kuchyňu.Kuchyňa si vďaka svojej dôležitosti vyslúžila dvojitý strop. Slnečná terasa je vpísaná do vnútorného objemu domu a je teda chránená pred vetrom a zvedavými pohľadmi. Kompaktný tvar domu zvyšuje jeho energetickú efektivitu a hodí sa aj do hustejšie zastavaných oblastí.

Dom Hemnet

Zdroj 1 2

Previous articleSlight Slope Long House
Next articleVila Sperone
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

2 COMMENTS

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles