5.3 C
New York
utorok, 19 marca, 2024

Buy now

8 zásad zdravého domu

Ak uvažujete o rodinnom dome, hlavným cieľom je postaviť ho a čo najskôr sa nasťahovať. Kompromis sem, kompromis tam. V peknej štvrti plnej rodinných domov je menej smogu, hluku a s trochou šťastia viac zelene. Vždy lepšie než v paneláku, nie? Ale treba sa na chvíľu zastaviť a zvážiť vaše rozhodnutia v dlhšom časovom horizonte. V dome budete bývať vy a vaša rodina, ktorá sa možno časom aj rozrastie. Preto je nutné chcieť nie obyčajný, ale zdravý dom.

Čo je zdravý dom?

Zdravý dom je navrhnutý, skonštruovaný, udržiavaný alebo zrenovovaný tak, aby prispieval ku zdraviu jeho obyvateľov.

1. Čistý

Upratovanie pravdepodobne nie je práve obľúbená voľnočasová činnosť, ale v čistý dom je zdravý dom. Takže vysávanie, umývanie kúpeľne a podláh, utieranie prachu či pranie sú nevyhnutné, ak nechceme vystaviť svoj organizmus nečistotám a alergénom, ktoré oslabujú imunitný systém.

2. Suchý

Vlhkosť vzduchu je veľmi podstatný faktor zdravého bývania. Príliš veľa vlhkosti môže viesť ku vzniku plesní, ktoré vyvolávajú alergické reakcie, reumatické ochorenia a zhoršujú zdravie dýchacích ciest. Vlhko majú radi aj roztoče, ktoré tiež nie sú vítaní spolubývajúci. Ale príliš suchý vzduch môže vysušovať sliznice očí, nosa a hrdla, čím znižuje obranyschopnosť organizmu voči vírusovým ochoreniam. Ak si nie ste istí, či má váš domov ideálnu vlhkosť, merače vlhkosti sú bežne dostupné v kombinácii s budíkom.

Nadmerné sucho 0 – 30%

Ideálna vlhkosť 40 – 60%

Nadmerná vlhkosť 70 – 80%

Hmla 90 – 100%

3. Bezpečný

Nie nadarmo sa vraví, že najviac nehôd sa stáva doma. Už v roku 2008 na tento fakt upozornil Regionálny úrad svetovej zdravotníckej organizácie WHO/Europe. Najčastejšie sú ohrozené deti. Zdravý dom je rozhodne aj bezpečné miesto pre život. Preto je nutné lieky a čistiace prostriedky skladovať správne označené, aby sa zabránilo zámene s inou látkou (chmikálie v plastových fľašiach od nápojov, a pod.) a mimodosah detí. Ďalšou nevyhnutnosťou je hlásič požiaru najlepšie kombinovaný s detektorom oxidu uhoľnatého. Potom už je len riziko pádov, ktorému sa, nanešťastie, nejda predísť asi v žiadnom veku. 🙂

4. Dobre vetraný

Vetrať treba dokonca aj v zime. Ak máte pocit, že tým uniká teplo z vykurovanej miestnosti, tak sa mýlite. Vydýchaný vzduch v interiéri je vlhký vďaka vareniu, umývaniu, žehleniu, atď. Vlhký vzduch sa ťažšie ohrieva ako vzduch suchý. Takže váš radiátor alebo podlahové kúrenie ide úplne zbytočne, ak ste si ráno po zobudení alebo pooobede po príchode z práce poriadne nevyvetrali. A potom len točíte kolečkom a zvyšujete teplotu, čo vám len zbytočne vyháňa peniaze z vačku. Studený vzduch z vonku je suchý. Keď sa dostane do interiéru, oteplí sa od stien, ktoré po krátkom vetraní nestratili nič zo svojho tepla a odoberie vlhkosť. Ak máte pocit, že je v miestnosti príliš vlhko (napr. po sušení prádla), tak vetrajte pokojne viackrát za sebou, pretože vlhký vzduch vie poriadne chladiť. A za zmienku stojí aj fakt, že vo vydýchanom vzduchu je menej kyslíka, čo zapríčiňuje únavu a ospalosť.

5. Bez škodcov

Predstavte si, že by sa k vám niekto nasťahoval bez vášho súhlasu a nevedeli ste sa ho zbaviť. Nočná mora, nemyslíte? Tak to sú presne domáci škodcovia. Či už sú to myši, šváby, mravce alebo iné potvorky, treba sa ich zbaviť. Ale nie ledabolo. Nevhodným zaobchádzaním s chemikáliami určenými na boj so škodcami riskujete neurologické poškodenie alebo rakovinu. V tomto prípade je to ako s chorobami – lepšia prevencia, než liečba. Preto je dobré udržovať poriadok, správnu vlhkosť vzduchu, vetrať a správne skladovať potraviny. Tie sú totiž najväčším lákadlom pre sabotérov zdravého bývania.

6. Bez nebezpečných látok

Viete, z čoho je postavený váš dom? Aké a čím ošetrené materiály boli použité? Pre istotu si to zistite. Určite si spomínate na azbestovú izoláciu alebo nátery s prímesou olova? Na Slovensku stále nájdete stavby, ktoré tieto nebezpečné látky obsahujú. Dnes už však vieme, že tieto látky sú nebezpečné. No v stavebníctve sa neustále používajú rôzne chemikálie, ktorým be ste sa mali vyvarovať. Novou hrozbou sú prchavé organické zlúčeniny (Volatile Organic Compounds, VOC). Ministerstvo životného prostredia SR vydalo informáciu pre výrobcov a dovozcov náterových látok, v ktorom varovalo pred silným znečistením ovzdušia, ktoré tieto látky spôsobujú. Podieľajú sa najmä na tvorbe fotochemického smogu, ktorého najškodlivejšou zložkou je prízemný ozón. Ďalším nebezpečenstvom je radón. Je to plyn, ktorý je generovaný z uránu-238 prítomného v pôde alebo horninách. O jeho prítomnosti nemusíte vôbec vedieť. Ale jeho prítomnosť vo vašom dome výrazne zvyšuje riziko rakoviny pľúc. Tabakový dym popri spomenutých látkach možno nepôsobí až tak strašidelne, ale zdraviu neprospieva o nič viac. Fajčením v dome sa nielen neustále vystavujete škodlivým látkam, ale znehodnocujete svoj domov. Zápach z cigariet sa po čase už nedá vyvetrať a doslova sa zažiera do vybavenia interiéru.

7. Dobre udržovaný

Technický stav domu je tiež dôležitým faktorom zdravia vášho domova. Trhliny a iné otvory vo fasáde sú vstupnou cestou pre škodcov a plesne. Ak tieto poškodenia nie sú sledované a opravené, môžu viesť k narušeniu statiky, ktoré bude vyžadovať oveľa viac času a stáť oveľa viac peňazí. Z drobných problémov sa časom môžu stáť veľké, ktoré nám prerastú cez hlavu.

8. Energeticky úsporný

Správna izolácia, efektívne vykurovanie, kvalitné okná a použité materiály vám ušetria peniaze a navyše pomúžu v plnení vyššie uvedených odporúčaní. Kvalitné a správne osadené okná zabránia vzniku tepelných mostov, ktoré spôsobujú zarosenie okien a často vedú ku vzniku plesní. Správna izolácia a efektívne vykurovanie zabránia vlhkosti. Kvalitné materiály neobsahujú prímesy olova či prchavých organických zlúčenín.

Infografika: 8 zásad zdravého domu

rsz_infografika

O zdravé domy a bývanie sa zaujíma aj Regionálny úrad svetovej zdravotníckej organizácie WHO/Europe, ktorý je orgánom zodpovedným za verejné zdravie v rámci systému OSN. Ich úsilím je posúdiť pozitívny vplyv na zdravie zapríčinený realizáciou lokálnych plánov revitalizácie bývania. Zároveň stanovujú zdravotné priority týkajúce sa rôznych technických aspektov bývania, ako napríklad tepelný komfort, kvalita vnútorného prostredia, bezpečnosť domova a pod.

WHO/Europe

Zdroj 1 2

 

 

Previous articleVault House
Next articleDom pri jazere
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles