19.8 C
New York
streda, 24 apríla, 2024

Buy now

Vault House

Moderný plážový dom v kalifornskom meste Oxnard vyčnieva spomedzi typických plážových stavieb. Má síce rovnaké architektovnické prvky, ako vyčačkané vily v jeho susedstve, ale vďaka architektom z losangeleského štúdia Johnston Marklee pôsobí oblúk, klenba či kupola veľmi sviežo a ľahko. A to aj napriek faktu, že sa Vault House nachádza na husto zastavanej pláži Severne od Malibu.

Vault House

Pri stavbe na pozemku s výhľadom na more je zôležité umiestniť priestor, v ktorom sa obyvatelia nachádzajú najčastejšie, ako hľadisko pre prímorskú scenériu. Takže výhľad väčšinou získa obývacia izba s jedálňou a manželská spálňa. No Vault House ponúka alternatívu. Architekti interiér tak, aby bolo more vidieť v takmer celom dome s obdĺžnikovým pôdorysom. Otvorený priestor, okná a svetlíky zároveň vnášajú do interiéru množstvo denného svetla.

Zatiaľ boli vyzdvihnuté len plusy polohy domu. No pozemky na pláži spadajú pod Kalifornskú pobrežnú komisiu, ktorá vyžaduje, aby hlavná obytná časť domu bola aspoň dva metre nad úrovňou pliesku/pláže. Dôvodom týchto obmedzení sú tsunami. V prípade tohto katastrofického scenára boli základy domu navrhnuté v súlade s nariadeniami. Predná časť domu je nad úrovňou pláže, ale garáž na opačnej strane domu už nie. Garážové steny preto nie sú súčasťou základov domu, aby v prípade masívnej vlny prechádzajúcej pod domom steny garáže povolili a uvoľnili cestu mase vody. Takto zostane statika domu neporušená a garáž sa jednoducho opraví.

Vault House

V trojpodlažnomdome hrá hlavnú úlohu vnútorné nádvorie na prvom poschodí, keďže dom nemá predzáhradku ani záhradu. Nádvorie slúži ako vchod do domu, má priamy prístup na pláž cez bočné schodisko a rozdeľuje dom na dve časti. Na západ, smero k moru, sú rozmiestnené spoločné priestory ako obývacia izba, kuchyňa a jedáleň. Opačným smerom od nádvoria sú tri hosťovské izby s vlastnými kúpeľňami a študovňa. Druhé poschodie je vyhradené pre manželský pár.

Materiály pre Vault House boil vyberané s ohľadom na miestne podmienky – slaný morský vzduch a silný vietor. Vápenec bol použitý v exteriéri aj v interiéri. Na fasáde bol pokrytý vodeodolnou cementovou membránou GrailCoat, ktorej povrchová úprava pripomína štukové omietky. V interiéri poslúžil vápenec ako obklad stien a podlahová krytina. Biela farba opticky zväčšuje interiér a pridáva domu na elegancii a interiéru na vzdušnosti.

grafické znázornenie výhľadu na more

Zdroj

 

Previous articleCertifikácia PEFC
Next article8 zásad zdravého domu
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles