2 C
New York
utorok, 19 marca, 2024

Buy now

Certifikácia PEFC

Drevo je obnoviteľná surovina. No popri jeho využívaní v stavebníctve či v nábytkárstve je potrebné myslieť aj na jeho obnovu. V praxi to znamená ochranu zdrojov dreva – lesov. Túto a mnohé ďalšie úlohy na seba prevzala organizácia Paneurópska certifikácia lesov (PEFC). Táto, dnes už globálna, organizácia bola založená v roku 1999 a po vstupe mimoeurópskych krajín sa jej názov pozmenil na Program pre vzájomné uznávanie lesných certifikačných schém.

Logo PEFC

V súčasnosti najväčší systém certifikácie lesov vo svete zastrešuje národné certifikačné systémy. Každá členská krajina má vlastné priority v otázke ochrany lesov a trvalo udržateľného rozvoja, ale spĺňajú aj medzinárodné štandardy. Tento prístup je založený na myšlienke Mysli globálne, konaj lokálne. Dôvodom je najmä odlišnosť lesov v 36 členských krajinách, ktorá by v prípade snahy o jednotné požiadavky sťažila alebo znemožnila proces certifikácie lesov. Spoločným cieľom všetkých je zabezpečovať, aby všetky environmentálne, sociálne a ekonomické prínosy lesov mohli využívať súčasné i budúce generácie.

Národným riadiacim orgánom PEFC pre Slovenskú republiku je PEFC Slovensko, ktoré zároveň spravuje Slovenský systém certifikácie lesov. Cieľom PEFC Slovensko je podpora trvalo udržateľného hospodárenia v lesoch, spotreby dreva ako ekologicky obnoviteľného zdroja, výrobkov z dreva, ochrany prírody a trvalo udržateľného rozvoja spoločnosti. Náš národný certifikačný systém je TUOL Trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov.

V skratke o našej národnej certifikácii lesov

A aký má certifikácia PEFC význam pre spotrebiteľa?

Vďaka cerifikácii je možné sledovať drevo, drevné vlákna a nedrevné produkty lesa obsiahnuté vo výrobkoch až k certifikovaným lesom. Pri výbere surovín alebo nákupe výrovkov s označením PEFC viete, že nepodporujete nelegálnu ťažbu dreva, ktorá by mohla viesť k odlesneniu. Naopak podporujete trvalo udržateľné obhospodarovanie slovenských lesov. Chrániť lesné bohatstvo je teda možné aj prostredníctvom kúpy správne označených produktov. 

Prečo je to dôležité?

Pretože slovenské lesy o rozlohe takmer 19-tisíc km² spravuje štátny podnik Lesy SR, ktorý má na starosti aj ich ochranu a obnovu. PEFC túto činnosť kontroluje. A lesy v súkromnom vlastníctve určené na ťažbu dreva, spoločnosti zamerané na spracovanie dreva a ďalší môžu tiež žiadať o PEFC certifikácia spotrebiteľského reťazca

PEFC certifikácia spotrebiteľského reťazca

Zdroj 1 2 3

Previous articleDom zo zvetranej ocele
Next articleVault House
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles