7.2 C
New York
piatok, 19 apríla, 2024

Buy now

Dom zo zvetranej ocele

Moderný rodinný dom v belgickom meste Kontich priťahuje všetky pohľady. Jeho fasáda a oplotenie je zhotovené zo zvetranej ocele výrazne oranžovej farby. The Corten House navrhli archtekti zo štúdia DMOA Architecten a pomenovali ho podľa konkrétneho typu ocele (COR-TEN), ktorej ochrannú známku vlastní spoločnosť U.S. Steel. Tento materiál môže budiť nedôveru, ale oceľ upravená zvetrávaním je chránená vonkajšou patinou pred neželanou koróziou.

Dom zo zvetranej ocele

Fasádu tvorí perforovaný podklad, ktorý dopĺňajú vertikálne lišty. Tieto lišty prekrývajú okná orientované do ulice a garáž. Na opačnej strane fasády sú podstatne väčšie okná bez prekrytia s výhľadom do záhrady. Zvetraná oceľ bola použitá aj na ohradenie pozemku. Netradičné oplotenie tvoria vertikálne lišty v rozdielnych rozostupoch a posuvná brána pre vjazd aút.

Moderný rodinný dom definuje netradičný materiál aj v interiéri. Vertikálne lišty slúžia na vytvorenie súkromia a pasívne tienenie. Obytné priestory sú rozdelené do štyroch podlaží – suterén, prízemie a dve poschodia. V najnižšej úrovni sa nachádza technická miestnosť, práčovňa, vínna pivnica a herňa. Pri vstupných dverách na prízemí domu je umiestnená malá pracovňa umiestnená priamo oproti garáži. Popri kuchyni, jedálni a obývacej izbe sa na prízemí nachádza aj detská herňa. Z týchto priestorov sa prechádza na terasu, do záhrady a k bazénu. Na prvom poschodí je manželská spálňa, kupeľňa a hosťovská izba spojená s pracovňou. Celé druhé poschodie patrí deťom a ich trom izbám a kúpeľni.

Interiér Domu zo zvetranej ocele kontrastuje s krikľavým exteriérom. Nábytok a podlahy z tmavého dreva a kúpeľne pokryté liatym betónom osviežujú farebné doplnky. Za zmienku stojí krásny detail v podobe malých lupienkov zo zvetranej ocele rosypaných na zemi okolo stromu ginko v prednej záhradke. Ide vlastne o odpad, ktorý vznikol pri výrobe perforovanej fasády.

Dom zo zvetranej ocele

Zdroj

Previous articleDva domy v páre
Next articleCertifikácia PEFC
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles