2 C
New York
utorok, 19 marca, 2024

Buy now

Montované minidomy MUJI

Po úspechu predošlého projektu montovaného domu Vertical House sa japonská dizajnová značka MUJI rozhodla predstaviť hneď tri nové minimalistické chatky. Traja architekti boli oslovení, aby navrhli dom vhodný do vidieckeho prostredia mimo veľké mestá. Výsledkom ich práce sú minidomy, ktoré dostali názov podľa zvoleného stavebného materiálu – drevený, korkový a hliníkový.

 

drevená chata, Naoto Fukasawa

Autorom drevenej chaty je dizajnér Naoto Fukasawa, ktorý často pracuje pre MUJI a je zároveň veľkým priaznivcom konceptu malej chaty. Podľa jeho slov nejde ani o dovolenkový dom, ani o kempovanie. Je to niečo medzi. Minimalistický dizajn a priestor na život mu zároveň pripomína životný štýl podľa MUJI. Malý dom s čiernou drevenou fasádou je vybavený posuvnými sklenenými dverami, posteľou, veľkou štvorcovou vaňou a malou kuchyňou so sporákom.

korková chata, Jasper Morrison

Korkovú chatu navrhol Jasper Morrison. Jeho minidom z korku je riešením myšlienkového procesu, ktorý sa odohráva pri pomyslení na víkend strávený v prírode. Všetky tie veci, ktoré potrebujeme, aby sme prežili aj pár dní mimo domova je skutočne ťažké vtesnať do malého priestoru hoc len v predstavách. V korkovej chate je ohnisko, kúpeľňa a kuchyňa so sporákom a je to stále minimalistické obydlie vhodné do prírody.

hliníková chata, Konstantin Grcic

Konstantin Grcic navrhol hliníkovú chatu. Na fasáde úzkej dvojpodlažnej stavby z vlnitého hliníkového plechu sú posuvné panely z dreva a papiera. V jej vnútri nie je žiaden nábytok alebo vybavenie len rebrík vedúci na otvorené podlažie. Dizajnér popisuje svoj hliníkovú chatu ako dostatočne odolnú, aby mohla byť umiestnená do akéhokoľvek terénu a prostredia a zároveň dosť malú nato, aby mohla byť postavená bez stavebného povolenia.

Všetrky tri montované minidomy boli vystavené počas Tokyo Design Week v októbri tohto roku.

Zdroj

 

Previous articleDom v Nara
Next articleVila Montebar
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles