1.7 C
New York
utorok, 19 marca, 2024

Buy now

Vila Montebar

Montovaný drevodom od štúdia JM Architecture sa nachádza vo švajčiarskej dedinke Medeglia neďaleko talianskych hraníc. Miestny stavebný úrad vyžaduje, aby každá stavba v oblasti mala sivú sedlovú strechu. Dôvodom je lepšie splynutie domov s prostredím. Architekti sa na základe tohto obmedzenia rozhodli pre inovatívne riešenie. Použili rovnaký obkladový materiál na celú budovu.

MontebarVilla_10

Strecha a fasáda je obložená porcelánovými kameninovými dlaždicami. Rovnaké obloženie dostali aj na mieru vyrobené okenice, ktoré po zatvorení menia rodinný dom na veľkú skalu. Pod touto kamennou schránkou sa ukrýva prefabrikovaná drevená konštrukcia. Spojením konštrukcie s keramickým obkladom vzniká tzv. odvetraná fasáda, ktorá zvyšuje efektivitu zateplenia budovy. Keďže snahou architektov bolo dosiahnuť nízkoenergetický, použili termálnu izoláciu.

Monolitický charakter Vily Montebar narúša južná časť fasády. Tá je kompletne presklená a poskytuje nádherný pohľad na švajčiarske Alpy, údolie pod domom a okolité vinice. Okná na tejto strane domu majú hliníkové profily s tepelnou bariérou a tzv. low-e sklo, ktoré znižuje kondenzáciu a prestup ultrafialového a infračerveného svetla bez vplyvu na prestup viditeľného svetla. Ostatné okná majú hliníkové profily a izolačné trojsklo.

Za presklenou stranou fasády sa nachádza obývacia miestnosť, kuchyňa a jedáleň. Na prízemí domu sú ďalej dve kúpeľne, manželská spálňa, pracovňa, práčovňa, špajza, sklad a technická miestnosť. Dve detské izby majú zdvojený objem s vlastnou mini obývačkou na prízemí a posteľou na poschodí. Teplo v celom dome zabezpečuje podlahové vykurovanie poháňané elektrickým čerpadlom.

MontebarVilla_01

Zdroj

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

1 COMMENT

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles