Dom Y1

Na niekdajšej piesočne bani v oblasti Centrálneho masívu vo Francúzsku stojí moderný dom Y1. Tento nevšedný pozemok neďaleko mesta Yssingeaux vybrali architekti zo stuttgartského štúdia Werner Sobek spolu s majiteľom domu. Topografia pozemku totiž umožnila dom čiastočne vsadiť do svahu, a tým ho hlbšie integrovať do okolitej prírody.

Dom Y1

Dom Y1 sa skladá z dvoch sa sebe uložených blokov spojených schodiskom aj výťahom. Prízemie vložené do piesočnej bane je zvonku vidieť len čiastočne. Betónovú konštrukciu vystuženú oceľou pokrývajú čierne betónové dosky, ktoré dodávajú tomuto bloku monolitický vzhľad. V tejto časti domu sa nachádza recepcia, pracovňa, plavecký bazén, technická miestnosť, garáž a dve apartmány usporiadané vedľa seba pozdĺž presklenej fasády s výhľadom do záhrady. V strede prízemia je malé nádvorie, cez ktoré vstupuje do interiéru viac denného svetla.

Druhý blok vytvárajúci poschodie domu je kompletne presklený. Výhľad z kuchyne, jedálne, obývacej izby a manželskej spálne na okolitú vulkanickú krajinu nie je ničím rušený. Pre zachovanie skúkromia sú v spálni dlhé zatemňujúce závesy. V minimalistickom interéri dominuje biela farba, ktorú dopĺňajú kamenné podlahy a čierne doplnky. Okolie preskleného poschodia skrášľujú miestne kvety a bylinky.

Dom Y1

Zdroj

Add a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *