9.6 C
New York
piatok, 26 apríla, 2024

Buy now

Najzelenší dom v susedstve

Trojpodlažnú modernú stavbu stojacu v seattleskom susedstve Ballard, ktoré je známe svojou energickou atmosférou. Ekologický drevodom navrhlo štúdio Caron Architects a postavil rezidenčný developer Dwell Development. Táto spoločnosť sa zameriava na ekologické a trvalo udržateľné projekty v regióne Pacific Northwest. Najzelenší dom v susedstve je označený Smaragdovou hviezdou (Emerald Star) v rámci certifikačného programu Built Green. Ten bol vytvorený s cieľom stanoviť enviromentálne normy týkajúce sa konštrukcií, materiálov, energetickej efektivity, spotreby vody a kvality vnútorného ovzdušia.

Najekologickejší dom v susedstve

Stavba označená Smaragdovou hviezdou musí spĺňať prísne požiadavky – nulová spotreba energie, využitie obnoviteľných zdrojov (solárna alebo veterná energia), 70% zníženie spotreby vody, 90% využitie kultivovaného alebo FSC certifikovaného dreva, atď.   

Na konštrukciu domu bolo použité drevo z certifikovaného zdroja a fasádu zdobí kultivované drevo duglasky tisolistej. Na streche z prirodzene zvetraných oceľových panelov sú fotovoltaické články. Okná a dvere s vysokým levelom tepenej a akustickej izolácie boli rozmiestnené so zámerom maximalizovať solárne zisky.

V interiéri sa nachádza systém ventilácie vzduchu, ktorý zabezpečuje prísun čerstvého vzduchu a celoročne zachováva príjemnú teplotu. Ohrev vody a podlahové kúrenie riadi vysoko efektívne tepelné čerpadlo.

Tri podlažia domu majú spolu 206 štvorcových metrov. V prízemí sa nachádzajú spoločenské priestory – obývacia miestnosť, jedáleň a kuchyňa. Na prvom poschodí sú dve izby, kúpeľňa a pracovňa. Na najvyššom poschodí je manželská spáľňa s vlastnou kúpeľňou a šatníkom. Podlahy a schodisko sú vyrobené zo 100 rokov starého mixu tvrdých driev. Podstatná časť zariadenia pochádza z miestnych zdrojov recyklovaných materiálov.

Poslednou dôležitou požiadavkou, aby dom získal označenie Smaragdová hviezda, bolo umiestnenie. Pozemok domu musí byť vzdialený maximálne 800 metrov od aspoň piatich základných služieb – potraviny, drogéria, atď. Táto podmienka slúži na minimalizáciu využitia auta v domácnosti.

Dwell_Development_EmeraldStar__1

Zdroj

Previous articleDom Y1
Next articleBungalov(v)
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles