1.7 C
New York
utorok, 19 marca, 2024

Buy now

Bungalov(v)

Bungalov má podľa Slovníka cudzích slov dva významy:

– (v trópoch) ľahký jednoposchodový dom

– domček určený na letnú rekreáciu

V našich končínách ide buď o typu domu často vyskutujúci sa v novo zastavaných oblastiach alebo ubytovanie v letovisku pri Jadranskom mori. No Bungalov pochádza z oblasti Bengálsko v Indii, kde slovo baṅglā znamená “patriaci Bengálsku” alebo “bengálsky”. V 18. a 19. storočí tam boli takto označované domy, ktoré obývali zamestnanci Východoindickej spoločnosti.

Išlo o bríbytky vhodné do tropických oblastí s vysokými teplotami. Vyvýšené prízemie slúžilo ako ochrana pred záplavami spôsobenými monzúnovými dažďami. Pred dverami do domu bola veranda tienená previsom strechy. Okná domu boli veľké, aby interiér ochladzoval neustály vánok. 

Autor: Anoop Negi – Britský bungalov z 19. storočia

Vďaka Východoindickej spoločnosti sa bungalov koncom 19. storočia dostal do Veľkej Británie, kde sa zmenil na bungalow. Práve v tom období vznikalo v Británii hnutie Arts and Crafts, ktoré sa snažilo o návrat k remeslám a zastávalo jednoduchosť v architektúre a umení. Dom typu bungalov sa stal obľúbeným nielen medzi zástancami Arts and Crafts, ale aj medzi laickou verejnosťou. V 20. storočí sa dostal do Spojených štátov, kde jeho popularita vzrástla až do takej miery, že návrhy bungalovov boli prílohou magazínov.  V USA dodnes existujú spoločnosti, ktoré združujú majiteľov historických bungalovov a pomáhajú im uchovávať tieto architektonické pamiatky (napr. Historic Chicago Bungalow Association).

zdroj obrázkov: Wikipédia

Bungalov odolal skúške času. V súčasnosti však nie je jeden typ domu viac populárny ako druhý. Preto ponúkame plusy a mínusy, ktoré sa spájajú s bungalovmi.

+ Veľkosť

Je veľká šanca, že stavebný pozemok, na ktorom plánujete stavať, má susedov. Tí a aj stavebný úrad majú slovo pri výbere vášho vysneného domu. Prízemný bungalov nebude prekážať nikomu.

Nie je veľký, ale vie byť priestranný. Záleží len na kvalite návrhu. Zato je však útulný, čo si chválili najmä v Spojených štátov počas hnutia Arts and Crafts. Obývacia miestnosť spojená s kuchyňou a malým jedálenským kútikom sa stala centrom života v dome a rodinu to viac spojilo.

– Veľkosť

Veľkosť je zároveň nevýhodou. Pre vytvorenie viac úložného priestoru budete musieť zapojiť vašu kreativitu.

+ Kontakt s exteriérom z každej izby

Prízemný dom bez schodov môže byť bez vnámahy a väčších výdavkov upravený na bezbariérový. Takže pre rodinu s malým dieťaťom alebo pre starších ľudí a pohybovo obmedzené osoby je bungalov tým správnym riešením. Navyše na jednom podlaží sa upratuje jednoduchšie než na dvoch, nie?

Kontakt s exteriérom z každej izby

Kedy môže byť toto negatívom? Pri poistení nehnuteľnosti. V poistných zmluvách sú v článku Spôsob zabezpečenia nehnuteľnosti vždy spomenuté bezpečnostné dvere, zatvorené okná, atď. ako spôsob predchádzania krádeži. Ale ak chcete dom poistiť na vyššiu než základnú čiastku, tak budete musieť mať okná aspoň 4 metre nad terénom alebo priplatiť za bezpečnostné fólie.

+ Energetická náročnosť

Kompaktný priestor na jednom podlaží sa ľahko vykúri aj vyvetrá.

– Cena

Pokiaľ nemáte problémy s chodením po schodoch, je pre vás bungalov cenovo nevýhodnejší než poschodový dom. Poschodový dom má obvykle nižšiu cenu za meter štvorcový, pretože nemá tak veľkú rozlohu strechy a nepotrebuje ani tak veľkú zastavanú plochu = základovú dosku.

Rozdiel v cene v neprospech bungalovu môže byť aj 20%. Táto suma však niekomu stojí za odstránenie nepohodlných schodov. Výhodou bungalovu je aj dostupnosť exteriéru – záhrady, terasy z každej izby a ľahšie dostupná fasáda a strecha domu pri prípadnej údržbe. Nevýhodou je ešte horšia energetická efektivita bungalovu vďaka jeho rozložitému tvaru. V budúcnosti, keď sa budú stavať len pasívne domy, bude bungalov na ústupe.

Rozhodnúť sa pre alebo proti bungalovu už zostáva na vás. V galérii si môžete pozrieť najbežnejšie bungalovy z dreva na Slovensku v roku 2015.

Zdroj 1 2 3 4 5 6 7

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles