7.7 C
New York
piatok, 26 apríla, 2024

Buy now

Air House

Pasívny montovaný drevodom Air House je dielom študentov Českého vysokého učení technického (ČVUT). Ide o projekt, s ktorým sa zapojili do medzinárodnej súťaže Solar Decathlon 2013 v Orange County Great Park v Kalifornii. Práce 20 tímov boli posudzované v 10 kategóriách – architektonická kvalita, atraktivita pre trh, cenová dostupnosť, domáca zábava, energetická bilancia, komunikácia, ohrev vody, spotrebiče, technika a vnútorný komfort. Český tím obsadil tretie miesto a v oktobri 2014 získali za tento projekt aj Ekologického Oscara v kategórii pre mládež.

Air House

Hlavnou inšpiráciou bola tradičná česká vidiecka architektúra ako napríklad vidiecky dom či chata. Ide o koncept domu v dome, kde “prvý dom” je interiér a “druhý dom” je čiastočne krýtý exteriér. Kytie zabezpečujú drevené lamely, ktoré zmierňujú tepelnú záťaž. Časť vnútornej fasády je natrená tabuľovou farbou a ponúka interaktívny priestor pre deti aj dospelých.

Keďže Air House je určený na rekreáciu, ponúka minimalistický no funkčný priestor v interiéry a veľký priestor v exteriéry. Tentokrát sa k spojeniu obývacej miestnosti, kuchyne a jedálne pridala a spálňa so susediacou kúpelňou. Dve ďalšie miestnosti v dome sú technická miestnosť a sklad, obe dostupné len z ochozu (krytý priestor na vonkajšom obvode domu).

Pri realizácii Air House bol použitý inovatívny stavebný systém krížovo vrstveného masívneho dreva (CLT) pochádzajúceho z udržateľne pestovaných lesov bez použitia toxických lepidiel. Týmto spôsobom bol postavený dom a dokonca aj jeho interiérové vybavenie. Pri výbere materiálov sa študenti riadili výrokom Winstona Churchilla “Ako prvé my formujeme naše domovy, potom naše domovy formujú nás.”. Preto sa zamerali na materiály, ktoré nepredstavujú žiadne zdravotné riziko a zároveň pôsobia na všetkých 5 ľudských zmyslov. Preto osvetlenie v dome bolo vyberané s ohľadom na biologické hodiny človeka. Tvorí ho prevažne LED osvetlenie minimalizujúce spotrebu elektrickej energie doplnené teplejším svetlom, ktoré sa používa vo večerných hodinách, aby organizmus stimulovalo k spánku.

Air House

Z energetického hľadiska je dom absolútne sebestačný. Dokonca sa počíta s energetickým prebytkom, ktorý bude vykupovaný formou “zeleného bonusu”. Druhou možnosťou je využitie hybridného systému so záložnými batériami, čo by znamenalo úplnú nezávislosť na distribučných sieťach. Dom je vybavený systémom stropného chladenia, stropnými sálavými panelmi, vetracou jednotkou, fotovoltaickým systémom pozostávajúcim z 33 monokryštalických panelov, koreňovou čističkou odpadových vôd. Monitorovanie všetkých systémov v dome je možné prostredníctvom počítača alebo smartfónu.

V súčasnosti stojí Air House priamo pri kampuse Českého vysokého učení technického v Prahe. Plní funkciu Informačného centra školy a inšpiruje študentov k ďalším úspechom.

Zdroj 1 2

Previous articleDom v borievkovom háji
Next articleDom Duna
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles