13 C
New York
sobota, 27 apríla, 2024

Buy now

Dom štyroch domov

Moderný rekreačný dom určený štvorčlennej rodine sa nachádza v portugalskom meste Penafiel. Jeho unikátnosť spočíva v tom, že ho tvoria štyri samostatné budovy spojené presklenou chodbou. Tie sú si podobné vzhľadom a rozmermi, no odlišné orientáciou a využitím. Dom sa nachádza na okraji údolia s krásnym výhľadom na priľahlé mesto Porto.

Dom štyroch domov

 

 

Fasáda domu je obložená patinovanými borovicovými lištami. Rovnaké lišty len s inou povrchovou úpravou boli použité aj v interiéri. Voľba správneho materiálu bola pre architektov veľmi dôležitá, a preto sa rozhodli použiť žulu z miestneho zdroja pre stavbu základovej dosky domu.

Dom je možné rozdeliť do štyroch častí alebo troch podlaží. Najnižšie podlažie tvorí parkovisko, vínna pivnica a práčovňa. Blok orientovaný mimo ostatných troch vypĺňa kuchyňa s jedálňou. V susediacom bloku sa nachádza obývacia miestnosť s výrazným prvkom v podobe kachiel visiacich zo stropu. Nad ňou, v priestore prvého poschodia architekti umiestnili pracovňu. Tieto dve budovy majú priamy prístup na vonkajšiu terasu. Zatiaľ čo využitie prvých dvoch budov malo spoločenský charakter, druhé dve majú súkromný. Nájdeme v nich jednu hlavnú a dve hosťovské spálne so samostatnými kúpeľňami a šatníkom.

Dom štyroch domov

Zdroj

Previous articleVila Sperone
Next articleDom na Bahamách
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles