11.2 C
New York
piatok, 26 apríla, 2024

Buy now

Dom na Bahamách

Na malom výbežku zeme v Karibskom mori známom ako Harbour Island stojí moderný plážový dom. Ostrov patrí do súostrovia Bahamy. V tomto dovolenkovom a daňovom raji nie je o prepychové vilové domy núdza. Tento je však z trochu iného cesta. Jeho autorom je architekt Chad Oppenheim, medzi práce ktorého patrí aj projekt domu filmového režiséra Michaela Baya a projekt nové konceptu centier pre mládež Pharrella Williamsa. Pri práci na dome na Bahamách sa snažil odkloniť od vyšperkovaných stavieb zdobiacich Bahamské pláže. Vytvoril tak minimalistický, elegantný a tiež komfortný moderný dom v harmónii s okolitým prostredím.

Dom na Bahamách

Kritériá pri výbere materiálov vyžadovali jednoduchosť, ekologickosť a vizuálny súlad s okolitým prostredím. Použité boli napríklad betónové bloky, recyklované cédrové drevo, extrémne odolné brazílske drevo ipe a mliečna farba (netoxická zmes na vodnej báze vyrobená z mlieka a vápna).

Projekt sa snaží čo najviac zblížiť obyvateľov s okolitou prírodou. V centrálnej časti domu je výrez, ktorý slúži ako pasáž morského vánku. Do výrezu spájajúceho prístupové schodisko s terasou bola umiestnená oddychová zóna a jedáleň. Tento priestor je v prípade nepriaznivého počasia možné z každej strany uzavrieť posuvnými dverami z nárazuvzdorného skla. Po stranách výrezu sú rozložené štyri spálne, kúpeľňa a kuchyňa.

Všetky technické prvky v tomto dome, dokonca aj osvetlenie, sú ukryté, aby pripomínal pôvodné stavby domorodcov na ostrove. Minimalistický moderný plážový dom na Bahamách síce pôsobí skromne, no jeho jednoduchosť a elegancia vytvárajú správne podmienky pre relax a meditáciu v exotických trópoch.

Dom na Bahamách

Zdroj

Previous articleDom štyroch domov
Next articleDom v Asamayama
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles