5.6 C
New York
piatok, 26 apríla, 2024

Buy now

Dom Y1

Na niekdajšej piesočne bani v oblasti Centrálneho masívu vo Francúzsku stojí moderný dom Y1. Tento nevšedný pozemok neďaleko mesta Yssingeaux vybrali architekti zo stuttgartského štúdia Werner Sobek spolu s majiteľom domu. Topografia pozemku totiž umožnila dom čiastočne vsadiť do svahu, a tým ho hlbšie integrovať do okolitej prírody.

Dom Y1

Dom Y1 sa skladá z dvoch sa sebe uložených blokov spojených schodiskom aj výťahom. Prízemie vložené do piesočnej bane je zvonku vidieť len čiastočne. Betónovú konštrukciu vystuženú oceľou pokrývajú čierne betónové dosky, ktoré dodávajú tomuto bloku monolitický vzhľad. V tejto časti domu sa nachádza recepcia, pracovňa, plavecký bazén, technická miestnosť, garáž a dve apartmány usporiadané vedľa seba pozdĺž presklenej fasády s výhľadom do záhrady. V strede prízemia je malé nádvorie, cez ktoré vstupuje do interiéru viac denného svetla.

Druhý blok vytvárajúci poschodie domu je kompletne presklený. Výhľad z kuchyne, jedálne, obývacej izby a manželskej spálne na okolitú vulkanickú krajinu nie je ničím rušený. Pre zachovanie skúkromia sú v spálni dlhé zatemňujúce závesy. V minimalistickom interéri dominuje biela farba, ktorú dopĺňajú kamenné podlahy a čierne doplnky. Okolie preskleného poschodia skrášľujú miestne kvety a bylinky.

Dom Y1

Zdroj

Previous articleDom pri jazere
Next articleNajzelenší dom v susedstve
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles