8.2 C
New York
piatok, 19 apríla, 2024

Buy now

Strašidelný eko dom Dragspelhuset

Strašidelná moderná chata nápadne sa ponášajúca na obrovského jaštera je výsledkom snahy o rekonštrukciu pôvodnej stavby z 19. storočia. Nachádza sa na brehu jazera Övre Gla v prírodnej rezervácii Glaskogen v južnom Švédsku. Keďže švédske stavebné predpisy týkajúce sa životného prostredia nedovoľujú stavbu v okolí jazera, architekti rozšírili pôvodnú budovu a dali jej nový šat.

Dragspelhuset

Projekt na mieru pre každého.

Názov rekreačného minidomu je nomen omen. Dragspel v švédštine znamená akordeón huset je dom. Takže ide o akordeónový dom, čo potvrdzuje aj skutočnosť, že dom dokáže zväčšiť svoju obytnú plochu z 28 na neuveriteľných 72 metrov štvorcových. Do zdánlivo malého priestoru sa bez problémov zmestí kuchyňa, obývacia izba, jedáleň, spálňa. Málo viditeľné okná na fasáde prinášajú prekvapivo veľa svetla do interiéru.

Drevo v exteriéri aj v interiéri je z certifikovaných lokálnych zdrojov. Tradičná švédska strešná krytina „stickor“ vytvorená zo šindlov z červeného cédra pokrýva borovicový rám konštrukcie. Cédrové drevo je veľmi odolné voči vplyvom počasia. Bolo však použité aj pre jeho schopnosť postupne zvetrať na farbu, ktorá je príbuzná okolitým skalám. Moderná chata tak krásne splynie s okolitým prostredím.

Ekologické je ekonomické.

Dom stojí na dvoch pilieroch, takže v prípade potreby je možné drevenú stavbu odstrániť bez narušenia pozemku. Toto stavebné riešenie bez základov je súčasťou premysleného návrhu, ktorý plne prispieva ku ekologickému charakteru modernej stavby. Do tohto návrhu patria aj solárne panely na streche. Tie zabezpečujú osvetlenie interiéru bez elektrickej prípojky. Jedny kachle na drevo vykurujú interiér a druhé ohrievajú vonkajšiu vírivku napĺňanú vodou z potoka. Pri volaní prírody poslúži drevená latrína kúsok ďalej v lese. Švédska drevenica má skutočne minimálny vplyv na životné prostredie.

Dragspelhuset je ukážkou súladu architektúry s prírodou. Architekti sa pri jeho navrhovaní inšpirovali kultúrou kmeňa Sami žijúceho na severe Švédska. Členovia tohto kmeňa sú majstri v správnom využití prírodných zdrojov a recyklácii. Tak aj moderná chata s drevenou fasádou je nielen zaujímavým prvkom súčasnej švédskej architektúry, ale aj praktickým príkladom prepojenia tradícií s modernými technológiami.

Dragspelhuset

Zdroj

Previous articleModerný bambusový dom v Číne
Next articleKitHAUS K4
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles