9.6 C
New York
piatok, 26 apríla, 2024

Buy now

Dom v Goleen

V malom mestečku Goleen v Grófstve Cork stojí moderný rodinný dom. Pôvodná stavba bola príliš malá a dlho vystavená vetru, dažďu a morskému vzduchu. Pozemok domu totiž leží na najjuhozápadnejšom cípe Írska. Majiteľ domu si na pomoc pri rekonštrukcii a rozšírení prizval spoločnosť Níall McLaughlin Architects sídliacu v Londýne. Výsledkom je moderná stavba, ktorá ladí so svojím okolím.

Dom v Goleen

Pôvodná časť domu bola zachovaná a renovovaná. Pribudli k nej štyri rovnobežné budovy, ktorých forma a výška sú ovplyvnené pôvodnou budovou. Vonkajším vzhľadom sa však líšia. Zrekonštruovaná budova má bielu fasádu a strechu z prírodnej bridlice. Prístavby sú obložené írskym modrým vápencom, ktorý sa po čase bude podobať vápencovým skalám okolitých útesov. Železobetónová konštrukcia nových budov vzdoruje váhe vápenca a vďaka termálnej mase ukladá teplo a reguluje teplotu v interiéri.    

Nový Dom v Goleen má obytnú plochu 300 štvorcových metrov. Štyri hosťovské izby, ktoré domu chýbali, sú umiestnené v pôvodnej budove. Do ďalšej budovy sa vždy prechádza presklenou spojovacou chodbou. V prvej prístavbe je manželská spálňa s kúpeľňou, šatníkom a posedením. V ďalších dvoch užšie spojených je kuchyňa s jedálňou a bývacia izba. V poslednej a zároveň najmenšej prístavbe je pracovňa.

Toto usporiadanie budov vytvára na pozemku rozne malé zákutia, nádvoria, miesto pre malý bazén či terasu. Budovy majú mnoho preskelných ploch, cez ktoré je možné obdivovať nádhernú scenériu vytvorenú oceánom, skalnatými útesmi a malým potôčikom.   

02.Goleen

Zdroj

Previous articleDom „Steinberg“
Next articleZaoblený dom
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles