21.4 C
New York
utorok, 16 apríla, 2024

Buy now

Plávajúci montovaný dom na jazere od MOS Architects

Plávajúci dom je dôkazom, že prefabrikované – montované domy neobmedzujú architektov pri ich tvorbe, práve naopak. Ak sa využijú výhody ktoré montované domu ponúkajú, dokážeme postaviť dom aj tam, kde klasická technológia nemá šancu.

fh_100714_04-940x622
Tento dom na jazere Huron je toho dôkazom. Tak ako sa menia ročné obdobia, mení sa aj klíma na jazere, výška vodnej hladiny a prostredie, ktoré obklopuje dom.
Preto dom pláva na pontónoch a nemusí tak čeliť záplavám a poklesu vody.

fh_100714_06-940x622
Použitie tradičnej stavby by tu bolo nereálne. Prefabrikovaná konštrukcia domu bola dovezená na breh jazera a po vode prepravená na miesto. Znížili sa tak výrazne náklady na dopravu a prácu v nehostinnom teréne. Dom bol zmontovaný neporovnateľne rýchlo a ak by sa budoval tradičnou metódou, trvalo by to viac ako rok.

fh_100714_09-940x625
Celkovo si dom pocestoval po vode takmer 80 km. Konštrukcia domu je tvorená cédrovými doskami využívanými aj v minulosti na podobné stavby. Céder obklopuje nielen vnútorný priestor a dodáva domu nádherný dizajn, ale aj fasáda je z dreva. Okrem toho, že dom vďaka nej zapadol, jej konštrukcia umožňuje filtráciu svetla a prispôsobenie sa okolitým podmienkam, silné svetlo zatieni, ale zároveň prepustí dostatok svetla dovnútra, keď je to potrebné. Okrem toho chráni dom pred vetrom a zlepšuje aj tepelnú bilanciu fasády.

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles