18.1 C
New York
utorok, 16 apríla, 2024

Buy now

Vyberáme pozemok

Plánujete stavať a vyberáte pozemok? Dajte si záležať, je to prvý a veľmi dôležitý krok, ktorý ovplyvní, ako bude vyzerať váš vysnívaný dom.

Orientácia pozemku

Parametre pre ideálny pozemok sú známe. Orientácia záhrady na juh, vjazd na pozemok zo severu, ideálne sú južné svahy, avšak mierne, pokiaľ možno s nie väčším ako 5 stupňovým sklonom. Príliš svahovitý terén môže stavbu predražiť aj o 50%, avšak šikovný architekt dokáže výškový rozdiel využiť na jedinečné riešenie.

Dostupnosť a vybavenosť v okolí

Pozemok by mal byť prístupný verejnou komunikáciou, príp. prístupovou cestou v spoluvlastníctve. Dôležitá je aj dostupnosť zastávok mestskej alebo prímestkej dopravy, centra obce a základnej vybavenosti, ak nechcete tráviť podstatnú časť dňa rozvážaním celej rodiny za každodennými povinnosťami.

Podmienkou je možnosť napojenia na verejné inžinierske siete, minimálne na elektrinu. Plyn, voda a kanalizácia je veľkou výhodou, avšak nie podmienkou. Odkanalizovanie sa dá riešiť do žumpy, zdroj vody studňou. Sú to však investície navyše. Ak budete stavať nízkoenergetickú drevostavbu, vykurovanie plynom hravo nahradíte elektrickým vykurovaním, prípadne tepelným čerpadlom.

Rušivé prvky v okolí ako sú vedenia sietí, priemyselné či dopravné stavby znižujú cenu pozemku, ale aj vhodnosť na rodinné bývanie.

Dobrý pozemok je v zástavbe a na záhrade má aj vzrastlé stromy
Dobrý pozemok je v zástavbe a na záhrade má aj vzrastlé stromy

Veľkosť a tvar pozemku

Ak zvažujete stavbu bungalovu, mal by mať pozemok aspoň 800m2. Pri menších výmerách uvažujte radšej o poschodovom dome. Dôležitý je aj pomer strán a dĺžka priečelia.

Ak územný plán neurčí inak, vzdialenosť medzi samostatne stojacimi domami by mala byť minimálne 7m, v stiesnených pomeroch 4m, ak v žiadnej z protiľahlých stien nie sú okná miestností. Vzdialenosť domu od susedných parciel musí byť minimálne 2m a od prístupovej komunikácie 3m.

Pamätajte však, že aj keď má váš vysnívaný pozemok nejaký nedostatok, dobrým individuálnym návrhom sa vyriešiť výborne fungujúci a vyzerajúci dom.

 

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles