9 C
New York
štvrtok, 28 marca, 2024

Buy now

Dom v Kanadských horách

Odkedy majitelia kúpili nádherný kus lesa neďaleko Quebecku, snívali o stavbe domu, ktorý by bol v symbióze s okolitou prírodou. Oslovili architektonické štúdio NatureHumaine, ktorí túto úlohu zvládli výborne. Pozemok je pre stavbu zložitý, kvôli strmému svahu v kopcoch. Dom umiestnili na prirodzené plató, ktoré sa nachádza na najvyššom mieste, čo sa ukázalo ako najlepšie riešenie pre osadenie stavby domu.

Dom charakterizuje rozdelenie na dve časti. Základ tvorí betónový kubus spodného, čiastočne zapusteného podlažia, ktorý nesie vykonzolovaný objem prízemia. Ten má sedlovú strechu a pôsobí, akoby sa vznášal medzi stromami. Plechová strešná krytina plynulo prechádza do fasádneho obloženia. Drevená terasa v predĺžení domu je prístupná presklením na štítovej stene. Tvorí zároveň prístrešok pre auto na spodnom podlaží.

Bolton-Residence-by-Nature-Humaine_Kanada_5

V interiéri je použitý veľkoplošný obklad z preglejky na strope. Farebná paleta je inak strohá, pozostáva okrem dreva z čiernej, bielej a šedej farby. V obývačke je horizontálny pás okien v čiernych rámoch, cez ktoré je výhľad ponad koruny stromov až do údolia. V centrálnej pozícii je kuchyňa, ktorá má znížený podhľad oproti obývačke, čím je jasne definovaná v priestore. Za ňou sa nachádza kúpeľňa a spolu oddeľujú spoločenskú časť od hlavnej spálne. V spodnom podlaží je druhá spálňa, kúpeľňa a sklad prístupný z exteriéru.

Bolton-Residence-by-Nature-Humaine_Kanada_10

Zdroj: NatureHumaine

Foto: Adrien Williams & David Deorkind

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles