Drevodom pre Júliu a Bjorna v Rakúsku

Tento drevodom je pomenovaný podľa majiteľov Júlii a Bjorna. Je postavený vo svahu medzi lipami a orechami v malebnej oblasti Bregenzkého lesa v Rakúsku. Architektonické štúdio Innauer-Matt Architekten navrhli zaujímavý drevený obklad exteriéru z drevených líšt v tvare mriežky. Funguje aj ako ochrana proti poveternostným vplyvom, ale sú to zároveň starostlivo utkané “šaty”. Zatiaľ čo steny a podlahy vo vnútri sú pokryté obkladom zo smrekového dreva. Pretože je dom postavený na vidieku, výzdoba je zámerne diskrétna, ale dom nestráca na jasnej štruktúre.

Montovaný dom pre Júliu a Bjorna

Vďaka svahovitému terénu sú obe podlažia v dotyku s exteriérom. To umožnilo umiestniť hlavný vstup na horné podlažie, pokým spodné je otvorené okolitej krajine. Tu sa nachádza hlavný obytný priestor kuchyne, jedálne a obývačky s priamym prístupom na terasu. Strana, ktorá je v dotyku so svahom, ukrýva schodisko, toaletu a špajzu, čiže všetky vedľajšie priestory. Kuchyňa a vstavaný nábytok je uložený do kapsy, vďaka čomu sú v rovine so stenou. Na nábytok bol taktiež použitý smrek.

Montovaný dom pre Júliu a Bjorna

Izby na podlaží – pracovňa a detské izby majú každá vlastnú galériu s malým rebríkovým schodiskom. To robí malé izby prekvapivo veľkorysými. Hlavná spálňa má samostatnú kúpeľňu. Na poschodí sa cez technickú miestnosť dostanete do garáže vedľa hlavného vstupu.

 

Zdroj: Innauer-Matt Architekten

Foto: Adolf Bereuter

Add a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *