19.8 C
New York
streda, 24 apríla, 2024

Buy now

Dom na útese

Španielske mesto Alicante je známe ako historický prístav a prímorské letovisko. Nachádza sa tu aj moderný dom na útese s výhľadom na piesočnaté pláže na pobreží Costa Blanca. Poloha domu je skutčne extrémna, keďže jeho pozemok tvorí príkry skalnatý svah. Avšak architekti Fran Silvestre Arquitectos z nedaľekej Valencie si dali záležať, aby táto moderná stavba rešpektovala okolité prostredie a miestne zvyky. Fasáda dokončená bielym štukom pripomína tradičnú stredomorskú architektúru. Pre vytvorenie jednoty v komplikovanej štruktúre bola biela farba použitá aj v interiéri.

Dom na útese

Snahou architektov bolo, aby projekt domu čo najmenej narušil topografiu kopca. Preto je orientovaný na výšku. Jeho obytné priestory sú rozložené na štyroch poschodiach, čo umožnilo maximalizovať počet miest, z ktorých si jeho obyvatelia môžu vychutnávať morskú scenériu. Na najnižšom podlaží domu je bazén orientovaný na oceán, popri ktorom vedie vonkajšie schodisko.

Najvyššie poschodie je miestom, kde sú umiestnené všetky obytné priestory. Presklená stena v obývacej izbe umožňuje prístup na verandu. Na opačnej strane domu je úzky chodník vytvárajúci priestor medzi fasádou a skalou. Kuchyňa a kúpeľna, ktoré sú orientované týmto smerom, majú dostatok svetla a tiež zaujímavé pozadie.

Dom na útese

Zdroj

Previous articlePlážový dom 36SML
Next articleCasa Panda
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles