29.2 C
New York
streda, 8 mája, 2024

Buy now

Polykarbonátová fasáda na austrálskom dome

 

moderný dom s polykarbonátovou fasádou
Neočakávaný dizajn tohto austrálskeho domu od Kavellaris Urban Design ukazuje, že dodržiavanie starej estetiky môže byť zbytočné a nesúčasné. Dom s polykarbonátovou fasádou (nazývaný podľa materiálu fasády aj perforovaný dom) má na fasáde naznačené pokračovanie línií susedných domov, čím sa prikláňa k tejto pôvodnej architektúre. Vidno však, že zvyčajne ide skôr o romantické spomienky ako dobrý dizajn. Preto ich architekti skôr ironizujú a vyzdvihujú eco-friendly estetiku budovy ako pôvodný dizajn.

moderný dom s polykarbonátovou fasádou
Architekti spomínajú na ich stránke, že terasovitosť domu a zameranie na čelnú fasádu znemožnilo venovať dostatočnú pozornosť pri orientovaní domu na slnko a pasívnu ventiláciu. Po tomto zistení navrhli základnú zmenu – zónu bývania na poschodie a intímnu zónu na prízemie. Potom si mohli dovoliť urobiť poschodie úplne otvorené.

Dvojité dvere na podlaží umožňujú domu pôsobiť nepriehľadne – intímne, alebo naopak veľmi otvorene. K premene fasády hovorí architekt: „Cez deň je budova trochu strohá ale večer sa zmení na jemný, priehľadný a priepustný svetelný kváder.” Stierajú sa tak hranice medzi verejnými a súkromnými priestormi, vnútrajškom a zovňajškom. Pre ďalšie premeny na domov, architekt navrhol pohyblivé steny aj v interiéry, aby si obyvatelia mohli otvárať alebo zatvárať priestor ako budú potrebovať.
moderný dom s polykarbonátovou fasádou

Možno práve preto, že boli architekti nespokojní nemodernosťou tradičného terasového domu a chceli ho zhodnotiť nielen riešením priestoru, využili aj ekologické technológie ako exteriérové dvojdvere zaručujúce krížovú ventiláciu domu a solárnu energiu pre zohrievanie vody.

Dobrá správa na záver – ak sa vám dom páči, je na predaj!
Linky: Kavellaris Urban Design
Všetky fotografie: Peter Bennetts

moderný dom s polykarbonátovou fasádou

moderný dom s polykarbonátovou fasádou

moderný dom s polykarbonátovou fasádou

moderný dom s polykarbonátovou fasádou

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles