10.8 C
New York
streda, 24 apríla, 2024

Buy now

Rodinný dom nad fjordom

Rodinný dom od architektov Schjelderup Trondahl Architects je situovaný nad fjordom v blízkosti Nórskeho Osla na skalnom masíve s panoramatickým výhľadom.

Je osadený v miernom svahu, čo umožnilo zaujímavé riešenie. Spodná časť je ťažká tehlová a slúži ako platforma, na ktorej je uložený drevodom. Je výnimočný svojim tvarovaním, ktoré nie je samoúčelné, ale sleduje nádherné výhľady a presvetlenie z rôznych strán. Strecha má štít s dvoma vrcholmi, ktorý opticky skracuje dĺžku domu a rozdeľuje ho voči terénu.

Drevený obklad je z jedľového dreva, upravený japonskou metódou Shou-Sugi-Ban, aby majitelia nemuseli dlho čakať na prirodzenú patinu, kedy mäkšie časti stmavnú a tvrdšie zašednú. Netreba sa báť tohto procesu stárnutia dreva. Je prirodzený a dokonca vyhľadávaný.

Moderny dom - nad fjordom
Moderny dom – nad fjordom

Interiér na prízemí je prepojený s vonkajškom nielen veľkými presklenými plochami, ale aj rovnakým tehlovým obkladom ako na fasáde, z ktorého je vystavaný taktiež barový pult. Podlahy sú tu betónové liate vo svetlošedom odtieni. Na vrchných podlažiach sú steny z veľkoplošného obkladu z olejovanej topoľovej preglejky v kombinácii s jaseňovou podlahou. Všetko vo svetlých odtieňoch, čo pôsobí veľmi vzdušne a čisto.

Moderny dom - nad fjordom
Moderny dom – nad fjordom

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles