12.8 C
New York
piatok, 19 apríla, 2024

Buy now

Oplatí sa tepelné čerpadlo?

V súčasnosti sa čoraz viac dostávajú do popredia alternatívne zdroje vykurovania. Ceny energií neustále rastú, preto sú stále populárnejšie kotly na biomasu a teplené čerpadlá. Kým vykurovanie tuhým palivom je náročné na čas, vyžaduje neustálu kontrolu a postupné prikladanie paliva a tiež jeho prípravu pred vykurovacím obdobím, tepelné čerpadlá pracujú samostatne a  nepretržite, a to nielen v zimnom období, ale udržujú pohodu vnútorného prostredia aj v lete.

Ako platiť za kúrenie polovicu?

Tepelné čerpadlá odoberajú teplo z prírodného prostredia, ktoré je nevyčerpateľné, je zadarmo a inak by ostalo nevyužité. Elektrickú energiu potrebuje iba na prenos teplonosného média vrámci systému, tá je však oveľa menšia, ako teplo, ktoré vyprodukuje.

To znamená, že prvotná investícia sa vráti na prevádzkových nákladoch. Ak máte rodinný dom postavený podľa súčasných parametrov (spotreba cca 90kW na m2/rok), návratnosť tepelného čerpadla môže byť už za niekoľko rokov. Mesačná úspora na vykurovaní pri takomto rodinnom dome je okolo 85EUR. Mesačnú splátku hypotéky vám tepelné čerpadlo síce navýši zhruba o 40EUR, avšak stále  máte mesačne 45EUR k dobru, ročne je to až 540EUR.

montovany dom_tepelne cerpadlo daikin

Ako funguje tepelné čerpadlo?

Tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré čerpá teplo z jedného priestoru do druhého. Tepelné čerpadlá odoberajú teplo zo zeme, vody alebo vzduchu. Často je pre lepšiu predstavu prirovnávané ku obrátenej chladničke, ktorá odoberá teplo potravinám a privádza ho zadnou mriežkou do prostredia. Pričom môže fungovať aj obrátene. Preto tepelné čerpadlo v zime kúri a v lete chladí. Je vhodné pre všetky typy nízkoteplotného vykurovania ako podlahové vykurovanie, konvektory pre tepelné čerpadlo a nízkoteplotné radiátory a taktiež sa postará o ohrev teplej úžitkovej vody.

Aké tepelné čerpadlo vybrať ?

Odpovedá Ing. Robert Mazánik, odborník na drevostavby:
„Zjednodušene také, ktoré ponúka systémové riešenie, je overené mnohými realizáciami a má v krajine kde sa chystáte stavať dom aj zázemie (zastúpenie aj dostatok montážnych a servisných firiem).“

montovany dom_tepelne cerpadlo daikin

„My klientom odporúčame tepelné čerpadlá japonskej spoločnosti Daikin. Na trhu sú skutočnými lídrami nielen v inováciách, ale majú takmer 100 ročnú tradíciu. Ich kompresory majú nízky elektrický príkon aj pri maximálnom výkone. Obsahujú extrémne tiché komponenty bez náročnej údržby. Životnosť je cez 25 rokov. Vynikajúci servis je samozrejmosťou“, hovorí Ing.Mazánik

Ďalej vysvetľuje: „Nároky na tepelné čerpadlo pri našich nízkoenergetických montovaných domoch sú vyššie. Pri vykurovaní elektrickou energiou alebo plynom naši zákazníci vykazujú spotrebu okolo 400 až 500 EUR ročne, pri domoch o veľkosti 100 – 120m2.  Ak nám tepelné čerpadlo s koef. účinnosti COP 3,5 – 3,8 usporí zhruba polovicu energie potrebnej na vykurovanie, usporíme ročne 200-250 EUR, čiže na vykurovanie samotné sa pri menších a úsporných domoch investícia nevráti skôr ako za 35-50 rokov. Preto je potrebné využiť tepelné čerpadlo aj na prípravu teplej vody po celý rok, potom začína byť návratnosť a úspora zaujímavá“, dodáva Ing.Mazánik.

No a pri väčších domoch, kde sú nároky na vykurovanie vyššie, tepelné čerpadlo usporí ešte viac. Každopádne odporúčame nechať si od vášho dodávateľa domu prepočítať tepelné straty a konkrétnym výpočtom potreby tepla určiť, aký typ vykurovania je pre váš dom najvhodnejší.

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles