10.8 C
New York
piatok, 19 apríla, 2024

Buy now

Difúzne otvorené a uzavreté konštrukcie drevostavieb

Jedným z najväčších nebezpečenstiev pre stavby je vlhkosť. Jej zvýšená prítomnosť v konštrukcii poškodzuje stavebné materiály, znižuje izolačné schopnosti zateplenia a tým zvyšuje spotrebu energií na vykurovanie. V prípade, že vlhkosť kondenzuje vnútri alebo na povrchu konštrukcie, vytvára podmienky na vznik plesní a húb. Negatívne tak vplýva na zdravie človeka, kedy sa objavujú ochorenia dýchacích ciest a alergie.

V interiéri pri bežnej prevádzke domácnosti sa vo vzduchu nachádzajú vodné pary, ktoré produkujeme pri varení, sprchovaní či dýchaní. Dôkladným vyvetraním interiéru si zabezpečíme čistý vzduch a zbavíme sa vlhkosti. V zime má  nahromadená vlhkosť snahu prúdiť z interiéru  do exteriéru cez stavebné konštrukcie.

Existujú dva prístupy k tomu, ako ochrániť konštrukcie pred vlhkosťou prichádzajúcou z interiéru.  Obe vo svojej podstate bránia vstupu vlhkosti do konštrukcie. Rozdiel je v tom, v akej veľkej miere.

Jedným riešením je vlhkosť z interiéru do konštrukcie vôbec nevpustiť – ide o takzvané difúzne uzavreté systémy. Pomocou parotesnej fólie (parozábrany) zo strany interiéru sa zamedzí vniknutiu vlhkosti do konštrukcie. Pri tomto type konštrukcie je dôležité, aby boli použité kvalitné materiály, a aby realizácia bola presná a precízna v detaile. Spoľahlivé firmy s mnohoročnými skúsenosťami  vedia, ako vyhotoviť parozábranu bezchybne. Tá dokáže vydržať storočia a účinne chrániť drevo a izoláciu. Vlhký vzduch sa cez ňu nemá ako dostať do konštrukcie a nemôže dôjsť ku škodám.

Montovany dom schema obvodovej steny s predstenou

Druhým spôsobom ako chrániť konštrukciu pred vlhkosťou, je nechať ju cez konštrukciu voľne prestupovať (takzvané difúzne otvorené systémy). Zo strany interiéru je parobrzda, ktorá reguluje množstvo vlhkosti, ktorá vnikne do konštrukcie. Treba si uvedomiť, že stenami nedochádza k výmene vzduchu a tým aj vlhkosti, preto je vždy nevyhnutné vetrať.  Pozor na zavádzajúce pojmy ako „dýchanie stavby“. Difúzne otvorená konštrukcia nemá zabezpečiť v žiadnom prípade výmenu vzduchu cez steny, ale umožniť vlhkosti opustiť konštrukciu stavby na strane exteriéru. V konštrukcii sa používajú izolácie z organických materiálov (izolácie z drevného vlákna a celulózy, ovčia vlna, konope a podobne), sú však spravidla drahšie ako materiály v difúzne uzavretých systémoch.

Montované domy Difúzne otvorená bvodová stena

Funkčnosť a trvanlivosť modernej drevostavby zabezpečí profesionálny návrh a realizácia stavebných konštrukcií obvodového plášťa a strechy a hlavne dôsledné prevedenie detailov pri montáži. Prioritou je, aby v konštrukcii nedochádzalo ku kondenzácii vodných pár.

Ak si vyberiete dodávateľa s dostatočnými skúsenosťami a dlhoročnou zárukou na konštrukciu stavby, difúzne uzatvorený systém vám prinesie rovnaký úžitok ako difúzne otvorený systém.

Autor: Ing.arch. Anna Kiraľvargová

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles