8.5 C
New York
piatok, 29 marca, 2024

Buy now

Súčasná interpretácia tradičnej architektúry v Chorvátsku

Táto chata vznikla na mieste pôvodného sedliackeho domu v oblasti Zagorje v Chorvátsku, ktorý bol v dezolátnom stave s narušenou statikou. Architekti PROARH výborne nadviazali na design a dedičstvo lokálnej  ľudovej architektúry. Zachovali pôvodný objem domu, pričom krytá veranda je nahradená vloženým skleneným kubusom. Kvôli južnej orientácii je povystrčený mimo hlavný objem, čím vzniklo kryté vstupné závetrie.

 Moderný dom Chata v Chorvátsku PROARH

Chata pozostáva z troch podlaží. Suterénu, prízemia a prvého poschodia. Denná časť so spojenou obývačkou, kuchyňou a jedálňou je na prízemí, spálne na poschodí.

Pôvodná slamená strecha bola nahradená novou a bola rozšírená na steny. Štítové strany sú obložené novým vertikálnym dreveným obkladom. Zachovaná je iba kamenná platforma suterénu.

Moderný dom Chata v Chorvátsku PROARH

Inovatívne využitie slamy, ktorá je považovaná do značnej miery za archaický a zabudnutý materiál, ako na strechy, tak aj na steny v kombinácii s dreveným obkladom a zasklená kocka s hliníkovou konštrukciou, robí tento domček skromným, ale napriek tomu luxusným a je obrovskou poctou bohatstvu kultúrneho dedičstva Zagorjského regiónu.

Zdroj: PROARH

Foto: Damir Fabijanić

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles