7.7 C
New York
piatok, 26 apríla, 2024

Buy now

Škótsky rekreačný dom

Moderný dom vznikol rekonštrukciou chátrajúcej budovy dávno opusteného mlyna. Edinburské štúdio WTArchitecture sa s touto prestavbou zaradilo medzi 24 projektov v užšom výbere na cenu Kráľovského združenia architektov v Škótsku (The Royal Incorporation of Architects in Scotland – RIAS) za rok 2015. „Zadanie bolo premeniť mlyn tak, aby vznikol moderný, vidiecky rekreačný dom, ktorý si zachoval svoj historický charakter,“ povedal William Tunnell, zakladateľ štúdia WTArchitecture.

moderný dom "The Mill"
moderný dom „The Mill“

Práce skomplikoval dezolátny stav pôvodnej strechy a interiéru budovy. Tieto časti boli odstránené a nahradené drevom. Ide teda o moderný drevený dom ukrytý v starej kamennej fasáde.

S chladným kamenným exteriérom kontrastuje drevom obložený interiér. Smrekové preglejky na stenách a borovicové parkety na určitých miestach dopĺňa biela omietka a leštený betón.

Ústrednou časťou domu je obývacia izba. Má nielen krásny výhľad na zelené údolie vďaka novo-vytvorenému oknu, ale aj zvýšený strop. Miestnosť sa totiž nachádza v časti, kde svah klesá a dom má výrazne väčšiu výšku. Dve podlažia domu v sebe ukrývajú aj kuchyňu, jedáleň, dve kúpeľne a štyri spálne. Dostatok miesta pre rodinu aj návštevy.

V usadlosti Southside, na južnej hranici Škótska, sa nachádza viac schátraných užitkových budov. Vydarená premena mlyna na rekreačný moderný dom možno zachráni aj ďalšie chátrajúce hospodárske objekty.

moderný dom "The Mill"
moderný dom „The Mill“

Zdroj: Dezeen

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles