9.3 C
New York
sobota, 20 apríla, 2024

Buy now

Dom za kamenným múrom

Potreba klienta vytvoriť prízemný dom, ktorý zapadne do okolitého prostredia, dala vzniknúť tomuto skvelému domu na talianskom vidieku od architektov Ellevuelle.  Krajina v okolí mestečka Forli je malebná s množstvom konvenčných domov s dvomi poschodiami, šikmou strechou a omietnutými stenami. Návrh domu je postavený na klasických hodnotách vidieckeho domu a komunikuje s okolitou krajinou použitím prírodných materiálov a zoradením priestorov, ktoré sú na jednej strane introvertné, ukryté za kamennou stenou a na druhej naplno otvorené do okolia.  Dom sa rozprestiera medzi orechovým sadom a veľkými vinohradmi s rozlohou 15.000 štvorcových metrov.

Dom za kamenným múrom

Moderný dom, bungalov, kamenné fasády, domy nad 150m2, rovná strecha

Kultúrna krajina bola po stáročia obrábaná poľnohospodárstvom. To na nej zanechalo výrazné stopy. Architekti si ako inšpiráciu vybrali lineárne  prvky ako ovocné sady, ploty, hrádze, vinohrady. Vznikli tak sekvencie paralelných línií, čo dovoľuje odčítať prevládajúce smerovanie. Architekti posadili výrazne lineárnu budovu do tejto situácie a potvrdili orientáciu prírodných foriem architektúrou. Obe kratšie strany sú presklené a otvorené do okolia. Na presvetlenie priestorov slúži vnútorné átrium, okolo ktorého obteká hlavná spálňa s kúpeľňou a chodba. Hlavné materiály sú kameň, orechové drevo a cor-ten. Na rovnej streche sú umiestnené solárne a fotovoltaické panely.

Klient je  majiteľ vinárstva. S manželkou majú dvoch synov a v domácnosti s nimi žije ešte stará mama. Tá má vyhradenú svoju časť domu so samostatným apartmánom s obývačkou, kuchyňou, spálňou a kúpeľňou.

Dom za kamenným múrom

 

 

Zdroj: Ellevuelle

Foto: Alvise Raimondi

Previous articleŠkótsky rekreačný dom
Next articleMontovaný LV dom
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles