5.3 C
New York
utorok, 19 marca, 2024

Buy now

The W.I.N.D. House

Medzinárodná achitektonická kanceláriá UNStudio je známa vďaka projektom občianskych stavieb (divadlá, nákupné centrá, kancelárske budovy, atď.). Architekti z amsterdamskej pobočky UNStudio navrhli moderný dom na severe Holandska. The W.I.N.D. House však nie je len obyčajný rodinný dom. Je to inteligentný dom (Smart House) s trvalo udržateľnými prvkami.

The W.I.N.D. House

Dizajn domu z budúcnosti umožňuje sústrediť sa na exteriér, ktorý tvorí les a lúky. Pomocou správnej orientácie bola vyriešená otázka súkromia. Spálne sú v zadnej časti domu s orientáciou na zalesnenú plochu. Miestnosti, ktoré slúžia na spoločné trávenie času, sú umiestnené v prednej časti s výhľadom do záhrady. Pre maximalizáciu prepojenia týchto priestorov boli namiesto klasických okien použité francúzske posuvné okná, cez ktoré sa vstupuje na malú terasu chránenú prevismi strechy. Boky domu sú nasmerované k susedom. Namiesto okien ich zdobí plastika vytvorená z drevených líšt pokrývajúcich fasádu.

Fasáda na niektorých miesta akoby vstupovala do stredu domu, čim vznikol pôdorys pripomínajúci kvet. Každý okvetný lístok je jedno krídlo domu. Interiér je vďaka tomuto ozvláštneniu viac nasýtený denným svetlom.

Dom je vybavený solárnymi panelmi a tepelným čerpadlom vzduch-voda. Tie zabezpečujú energiu potrebnú pre chod domácnosti, mechanické vetranie, rekuperáciu odpadového tepla, ohrievajú a ochladzujú interiér. Keďže W.I.N.D. House je inteligentný dom, všetky tieto systémy je možné ovládať z centrálneho kontrolného systému v obývacej izbe alebo na diaľku pomocou tabletu či osobného počítača.

The W.I.N.D. House

Zdroj 1 2

Previous articleCasa Panda
Next articleDom Woollahra
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles