11.2 C
New York
štvrtok, 25 apríla, 2024

Buy now

Dom Woollahra

Moderný trvalo udržateľný dom s nezvyčajným menom sa nachádza v Sydney. Slovo woollahra znamená v jazyku pôvodných obyvateľov Austrálie tábor, miesto stretnutia alebo miesto na posedenie. Presne tak by mala pôsobiť aj tento dom. Podľa slov samotných architektov ide o rodinný dom s uvoľnenou a neformálnou atmosférou, ktorý obklopuje svieža záhrada.

Dom Woollahra

No spočiatku bola atmosféra celkom odlišná. Pozemok domu je v husto zastavanej mestskej časti. Jeho atypický tvar vniesol do práce architektov rôzne obmedzenia. Dom tvoria dve prepojené časti usporiadané tak, aby bol celok správne orientovaný. Do interiéru sa vchádza z lodžie cez malé nenápadné dvere v mieste, kde sa stretávajú dve krídla.

Spoločenské priestory domu sú maximálne otvorené do záhrady. Miestnosť s krbom pôsobí akoby jej chýbala jedna stena. Pri nepriaznivom počasí je možné interiér uzavrieť pomocou posuvných dverí. Za týmito priestormi sa ukrývajú spálne, pracovňa a kúpeľne. Manželská spálňa je umiestnená na druhom poschodí priamo nad obývacou izbou a jedáňou. Je z nej rovnako krásny výhľad do záhrady s vylepšením v podobe posuvných okien a okeníc.

Orientácia a návrh domu prispeli k maximalizácii tepelných ziskov a minimalizácii tepelných strát. Žalúzie, okenice a previsy slúžia na reguláciu slnečného svetla. Materiály boli vyberané na základe ich schopnosti absorbovať a skladovať teplo. Tehlovú fasádu dopĺňa drevené obloženie, oceľ a tónovaný betón. Zvolené materiály sú zároveň nenáročné na údržbu.

Dom Woollahra

Zdroj

Previous articleThe W.I.N.D. House
Next articleHolubník
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles