6.3 C
New York
piatok, 3 decembra, 2021

Buy now

Doll’s House

Mladá rodina žijúca na predmestí Melbourne potrebovala viac priestoru, než ich starý dom mohol poskytnúť. Architekti zo štúdia BKK Architects im problém s bývaním pomohli vyriešiť. Navrhli pre nich modernú prístavu, ktorá nielenže vyhovuje ich súčasným potrebám, ale aj budúcim. Starý drevený bungalov prístavbou získal vyše 200 metrov štvorcových trvalo udržateľného domu. Nová časť bola pomenovaná Doll’s House (bábiky dom/dom pre bábiku).

Doll’s House

Austrálski architekti vidia prepojenie prístavby s domom pre bábiky v historickom kontexte. Prvý známy domček pre bábiku sa datuju do roku 1557 a neslúžil ako hračka. Slúžil ako výklad pre výrobky remeselníkov. Až neskôr sa zmenil na niečo, čo dodnes formuje detskú predstavivosť. Rovnako aj moderná prítavba Doll’s House vznikla ako návrh ukrývajúci v sebe mnoho zaujímavostí, ktorý bol obohatený vlastnými výrobkami majiteľa ako napríklad ručne maľovanými dlaždicami. A po nasťahovaní v ňom mladá rodina môže rozvíjať svoju fantáziu zmenami v usporiadaní priestorov, keďže v prístavbe nie sú priečky ani dvere.

Dom má pripomínať detskú kresbu. Sedlová strecha či dym z vysokého komína predstavujú domov a šťastie. Detský svet ovplyvnil aj výber okien. Rôzne veľkosti majú symbolizovať úvodnú sekvenciu zo seriálu Play School, v ktorej bolo každé okno špeciálne, lebo viedlo iného sveta. Pruhovaná fasáda v sebe tiež ukrýva geniálnu myšlienku. Pri jej navrhovaní sa architekti inšpirovali zebrou, ktorej čiero-biele pruhy zachytené termovíziou ukazujú rozdielnu teplotu. Na zebrinom tele takto vznikajú malé prúdy vzduchu.

Pri práci na prístavbe sa myslelo aj na udržateľné prvky. Väčšina miestností sa presunula a získala orientáciu na sever, čim sa v spojení s mechanickým vetraním optimalizovali tepelné zisky a stráty. Plášť budovy je zaizolovaný materiálom s vysokou hodnotou tepelného odporu a použité materiály majú nízky obsah prchavých organických zlúčenín (VOC) a vysokú tepelnú zotrvačnosť (thermal mass).

Doll’s House je prostredníctvom presklenej fasády prepojený so záhradou. Tu si majitelia nasadili aj jedlé rastliny. Pri zalievaní ovocných stromov sa používa recyklovaná voda z domácnosti a na zeleninu zase dažďová voda z podzemnej nádrže.

Zdroj

Z

Previous articleDom „B“
Next articleDom vo Vale de Margem
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles