2 C
New York
utorok, 19 marca, 2024

Buy now

Dozreli sme na drevo?

Drevu sa darilo vždy. Dodnes stoja u nás stáročné stavby v Španej Doline, Magurke, Čičmanoch, kostolíky na východnom Slovensku… Nad Benátkami na drevených pilótach vzdychá celý svet.

Čo by tak asi drevu chýbalo?
Tomu starému, zabudovanému v starých drevených chalupách a zabudnutých zemianskych kúriách majitelia ochotní vložiť peniaze a námahu do tradičného bývania.
Drevu určenému na novostavby návrat k náročnému prvotnému výberu suroviny, ktorým sa môžu pochváliť len renomované stavebné firmy a skúsení majstri remesla.

Drevo dostáva novú šancu na dlhú životnosť vďaka premyslenému sušeniu, kvalitnej konzervácii a hlavne správnemu využívaniu jeho základných vlastností.

Že konštrukcia môže byť aj ľahká, a pritom pevná a pružná?
Za to môže drevo! Dôkazom sú doteraz funkčné strechy barokových a renesančných budov po celej Európe. Drevu sa dá vyčítať tvarová nestálosť vo vlhkom prostredí; stavbári hovoria, že vtedy drevo pracuje. Vďaka svojmu organickému pôvodu sa môže drevo stať ľahkou korisťou drevokazných húb a podľahnúť hnilobe. Najmä počas stavby je najmenej vhodnou kamarátkou pre drevenú konštrukciu voda v akejkoľvek podobe. To je dôvod, prečo sa na stavbe minimalizuje objem mokrých procesov a rozostavaný objekt sa chráni pred nepriazňou počasia. Faktom je, že drevo zabudované do nového domu už nemusí zrieť ako murované stavby, ale skôr než sa stanete jeho obyvateľmi, rátajte s tým, že domček má byť dôsledne vysušený.

Drevo má výborné tepelnoizolačné vlastnosti
Pri vhodnej kombinácii moderných izolačných látok a povrchových úprav zvláda drevo aj drsné podmienky severských štátov. Dodávatelia rodinných domov s dreveným konštrukčným systémom sa zamerali v posledných rokoch najmä na zníženie budúcich nákladov na vykurovanie drevených stavieb. Drevo síce s nami príjemne komunikuje, pripomína nám staré dobré časy, ale čo sa týka akumulačných schopností, to mu veľmi nejde. Drevené chalupu vykúrite jedna radosť, ale ak nebude správne zaizolovaná, teplo sa v nej po skončení kúrenia dlho neudrží. Spokojní však môžeme byť so schopnosťou vnútorných drevených povrchov prijímať a vydávať vlhkosť do interiéru nášho domova. Odmenou je priaznivá mikroklíma. Drevené obydlie si pýta dostatok vzduchu. Ako dýcha drevo vo vašom interiéri? Zhlboka, a ešte aj nesplesnivie, ak mu zabezpečíte pravidelnú a primeranú dávku vzduchu vetraním, klimatizáciou alebo mikroventiláciou na oknách.

Dúfajme, že Slovensko teda už má za sebou obdobie, keď sa stavalo zo všetkého možného, len nie z dreva. Drevené stavby sa k nám dnes vrátili veľkým oblúkom potom, ako si získali obľubu v zahraničí.

Ako môžu ožiť drevené domy?
Na dva spôsoby:
– na mieste činu: stavby zhotovené na stavenisku, remeselne, časovo náročné, závislé od meteorologických podmienok, podľa individuálnych požiadaviek,
– po súčiastkach: prefabrikované zo stavebných dielcov (obvodové steny, priečky, krov), zmontované vo výrobnej hale pod strechou kedykoľvek počas roka, so skúškami kvality, rozmerovej presnosti a používaných materiálov. Čas montáže na stavbe na pripravenú základovú dosku sa pritom skráti na dva-tri dni alebo len na niekoľko hodín.

Pre drevo – možno viac ako pre väčšinu stavebných materiálov – platí, že vývoj v zdokonaľovaní technológie spracovania a v zlepšovaní povrchových hmôt skvalitnil spôsob stavania. Fráza alebo aj nie.

Drevo nie je bez mena. Malo svoj osud a pôvod, kým vstúpilo do nášho domova. Pre niekoho postaviť nový dom znamená dať drevu druhý život. Kto potrebuje okolo seba prírodné materiály alebo ocení spojenie horskej, podhorskej krajiny s celodreveným bývaním, nájde spôsob, ako si vybrať.

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles