6.8 C
New York
štvrtok, 25 apríla, 2024

Buy now

Hunsett Mill

V národnom parku Norfolk Broads na východe Anglicka stojí historická stavba. Hunsett Mill obklopený umelo vytvorenými mokraďami bol do konca 19. storočia domovom správcu veterného mlyna. S príchodom elektriny sa stal mlyn zastaralý, ale správcov dom aj naďalej plnil svoj účel. V 20. storočí bol päťkrát rozšírený. Nové priestory boli prínosom pre obyvateľov, no z estetického hľadiska domu viac uškodili než prospeli. Súčasný majiteľ však trval na ďalšom rozšírení a vytvorení otvoreného priestoru v dome. Tak Hunsett Mill získal vďaka architektom zo štúdia ACME nový moderný vzhľad.

Hunsett Mill

Aby sa zo starej stavby, ktorá trpela neuváženými zásahmi, stal moderný dom, bolo nutné zbúrať všetky predošlé prístavby a pridať len jednu novú. Kvôli prísnym obmedzeniam nebolo možné rozširovať dom do výšky alebo meniť vzhľad jeho strechy. Moderná drevená prístavba sa však prispôsobila vzhľadu starého domu. Fasáda prístavby obložená zuhoľnateným cédrovým drevom pôsobí ako tieň za pôvodnou tehlovou stavbou. Aj vďaka tejto kombinácii pôsobí nový Hunsett Mill jednoducho a elegantne napriek svojej robustnosti.

Moderné drevostavby na Slovensku.

V súčasnej podobe má dom dve poschodia a plochu 213 metrov štvorcových. Na prízemí sa nachádza obývacia miestnosť, jedáleň, kuchyňa a špajza. Na prvom poschodí je 5 izieb a dve kúpeľne. Nenápadné schodisko spájajúce dve úrovne domu je vyrobené z oceľového plechu pokrytého drevom. Steny a stropy ozvláštňuje obnažená drevená konštrukcia domu. Dvere do miestností a vápencové obloženie kúpeľni splýva s drevenými stenami. Podlahy z tmavého dubu vytvárajú v bledom interiéri žiadaný kontrast.

Pasívny štandard. 

Hunsett Mill je navyše vybavený tepelným čerpadlom. Spolu s pasívnymi solárnymi ziskami ohrievajú interiér a všetka voda pochádza zo sudne na pozemku. Táto moderná stavba získa prestížne ocenenie RIBA Award, ktoré sa udeľuje budovám “vysokých architektonických štandardov, ktoré prispievajú svojmu prostrediu”.

Hunsett Mill

Zdroj

RIBA Manser Medal 2010 – Hunsett Mill by Acme from RIBA on Vimeo.

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles