8.4 C
New York
štvrtok, 28 marca, 2024

Buy now

Bungalov, alebo poschodový dom?

Plánujete stavať dom a riešite jednu z hlavných otázok, či stavať bungalov, alebo poschodový dom? Pripravili sme pre vás prehľad, kde sme zhrnuli základné plusy aj mínusy.

Bungalov pre a proti

S bungalovmi sa v poslednej dobe doslova roztrhlo vrece. Hlavne s tými “katalógovými” so stanovou alebo valbovou strechou, zväčša na štvorcovom pôdoryse. Nájdeme ich v každom meste, dedine, novovzniknutej obytnej štvrti, hoci v našich končinách nemajú žiadnu tradíciu a veľmi zmenili ráz našich ulíc. Dokonca nemajú nič spoločné so súčasnou modernou architektúrou.

Aká je vlastne definícia bungalovu? Bungalov je jednopodlažný dom, ktorý nepotrebuje schodisko, aby spojil miestnosti v podkroví alebo poschodí s prízemím. Môže mať akýkoľvek typ pôdorysu a strechy, čiže napríklad vyššie spomínanú stanovú, valbovú, ale aj sedlovú, pultovú, alebo rovnú. Môže vyzerať aj veľmi vkusne a moderne.

Montovany dom bungalov

Výhody bungalovu:

  • Nepotrebujete schodište a váš dom môže byť bezbariérový. Aj keď zrovna nie ste starší človek a ste vo veľmi dobrej kondícii, môže prísť situácia, kedy si napríklad vyvrtnete členok a každý schodík bude prekážka.

  • Každá miestnosť má priamy kontakt s exteriérom, dokonca si môžete spraviť viacero terás nielen z obývačky, ale aj zo spální, prípadne z kúpeľne.

  • Ušetríte podlahovú plochu schodišťa, nemusíte rozmýšľať kam ho umiestniť

Nevýhody bungalovu:

  • Nehodí sa na každý pozemok. Hlavne je rozľahlejší, čiže na menšie alebo užšie pozemky je nevhodný.

  • Vyššia cena. Áno, bungalov je drahší ako poschodový dom o rovnakej úžitkovej ploche. Napriek jeho popularite určite nejde o najlacnejšiu možnosť. Práve naopak. Zoberte z poschodového domu horné podlažie a položte ho vedľa prízemia. Chýba vám základová doska a strecha, všakže? No a tie tvoria hlavné navýšenie ceny bungalovu.

  • Energetická náročnosť bude s veľkou pravdepodobnosťou vyššia vzhľadom na väčší ochladzovaný povrch.

V našej ponuke katalógových domov máme aj projekty bungalovov. Najobľúbenejší z nich je Largo147.

Poschodový dom – výhody a nevýhody

Rodinné domy môžu mať maximálne dve podlažia so svetlou výškou 2,5m a jedno podkrovné podlažie. Dom s obytným podkrovím je taktiež veľmi obľúbený typ domu. Jedná sa stále o jednopodlažný dom, aj keď využívate dve. Výhodou podkrovia je, že má menšie požiadavky na svetlú výšku miestnosti, ale šikmé steny môžu pôsobiť stiesnene.

Montovaný dom poschodový

Výhody poschodového domu (alebo domu s podkrovím)

  • Pri rovnakej úžitkovej ploche dosiahnete menšiu zastavanú plochu, z toho vyplýva aj nižšia cena domu oproti bungalovu.

  • Poschodový dom je kompaktnejší a z hľadiska energetickej náročnosti výhodnejší. Z toho vyplývajú nižšie náklady za vykurovanie.

  • Pri dome s podkrovím je stále braný ako jednopodlažný, čiže spĺňa aj náročnejšie zastavovacie regulatívy.

 

Nevýhody poschodového alebo podkrovného domu

  • Je nutné schodisko na prekonávanie výškového rozdielu, čo nie je vhodné pre všetkých a tiež zaberá úžitkovú plochu.

  • Šikmá strecha v podkroví neumožňuje využiť plnohodnotne celý pôdorysný rozmer miestnosti.

 

Aby miestnosti v podkroví nepôsobili stiesnene, v našom dome Kubis 125 architekt Fero Lehocký navrhol vyššiu svetlú výšku stien podkrovia. Dosiahli sme tým príjemné vzdušné miestnosti, kde môžete využiť plnú pôdorysnú plochu na zariaďovanie.

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles