9 C
New York
štvrtok, 28 marca, 2024

Buy now

Drevodom v Rakúsku neďaleko Bodamského jazera

Aj keď to nie je na prvý pohľad vidieť, tento dom je výsledok rekonštrukcie staršieho domu  zo začiatku šesťdesiatych rokov s úžitkovou plochou 85m2. Majiteľ potreboval rozšíriť priestor pre bývanie štvorčlennej rodiny. Výsledok je naozaj pôsobivý. Jediné, čo architekt Jochen Specht ponechal zo starého domu boli kamenné múry, ktoré doslova obstaval novou drevenou konštrukciou. Ako materiál si zvolili drevenú rámovú konštrukciu pre jej vynikajúce vlastnosti ako pevnosť, prefabrikáciu prvkov, rýchlu montáž a príjemnú vnútornú klímu, ktorú drevo vytvára.

Keďže sa dom nachádza v krásnom svahovitom prírodnom prostredí, boli použité veľké presklené plochy. Tie sú premyslene zakomponované do fasády, čím vznikla hra plných a prázdnych plôch umožňujúca výhľady do doliny a okolitého lesa.

Montovaný dom Haus Hohlen

V interiéri bol cieľ jasne odlíšiť starú konštrukciu od novej. Tu drevo splnilo taktiež svoju úlohu kontrastného materiálu k murovanému jadru. Pôvodné okenné otvory dostali novú funkciu ako dvere, prechody do kuchyne, alebo nika na umývadlá.

Montovaný dom Haus Hohlen

Zdroj:  Jochen Specht

Foto: Adolf Bereuter

robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles